портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Марк Рютте обійняв посаду Генерального секретаря НАТО

Опубліковано 01 жовтня 2024 року, 18:10

01 жовтня 2024 року Марк Рютте обійняв посаду Генерального секретаря НАТО. Його привітав у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі чинний Генеральний секретар Єнс Столтенберг, термін повноважень якого завершився після десяти років на посаді.

На спеціальній сесії Північноатлантичної ради пан Столтенберг офіційно передав повноваження Генерального секретаря НАТО Марку Рютте. "Для мене велика честь бути тут і зайняти посаду Генерального секретаря НАТО", — сказав пан Рютте перед тим, як подякувати союзникам за довіру, висловлену йому на найближчі роки.

Генеральний секретар Рютте окреслив свої три пріоритети для Альянсу. "Перший — зберегти НАТО сильним і забезпечити, щоб наша оборона залишалася ефективною та надійною проти всіх загроз", — почав він. "Мій другий пріоритет — посилити нашу підтримку України та наблизити її до НАТО, оскільки не може бути тривалої безпеки в Європі без сильної та незалежної України", — продовжив він, додавши, що його "третій пріоритет — зміцнити наші партнерства" у більш взаємопов'язаному світі.

Генеральний секретар також віддав шану своєму попереднику, назвавши його роботу "зразковою" та додав: "Сьогодні НАТО більше, сильніше і більш об'єднане, ніж будь-коли, і це значною мірою завдяки вашому керівництву."

У своїй прощальній промові пан Столтенберг відзначив прагматизм і вміння будувати консенсус свого наступника, зауваживши, що "ви не йдете на компроміси щодо наших цінностей і принципів." Він також похвалив особисту відданість пана Рютте трансатлантичним зв’язкам і його "непохитну підтримку України".

* Згідно інформації з сайту https://www.nato.int/cps/en/natohq/news