портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ми є. Були. І будем ми! Історія Анастасії Безсмертної та Дмитра Костюченко

Опубліковано 10 серпня 2023 року, 14:41 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Пропонуємо вашій увазі черговий матеріал рубрики "Ми є. Були. І будем ми!" управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації.

Анастасія Безсмертна і Дмитро Костюченко — волонтери молодіжного центру «Вільні» села Вільного Хлібодарівської сільської ТГ. Вони однокласники. У 2021 році вони закінчили Вільненський заклад загальної середньої освіти та поїхали підкорювати Київ. Діма навчався у київському виші, Настя працювала. Коли були канікули чи карантин, вони приїздили до Вільного, брали активну участь у розвитку молодіжної політики Хлібодарівської громади, долучалися до заходів, акцій молодіжного центру «Вільні». Анастасія була активною учасницею культурного життя села, декламувала вірші, танцювала у складі молодіжного колективу «Раппампам» Вільненського сільського будинку культури, шила костюми для артистів рідного СБК.

Велика війна застала їх в столиці. Після кількох днів перебування в київському укритті евакуаційним потягом вони вирушили до Львова, де прожили кілька місяців. У травні 2022 року Дмитро і Настя евакуювалися до Німеччини, де проживають й до сьогодні. 

Наша молодь не звикла сидіти на місці і просто чекати Перемоги. Анастасія та Дмитро приймають рішення робити свій внесок у відстоювання свободи України. Вони активно волонтерять, беруть участь у мітингах, культурних заходах, акціях, які влаштовують українські біженці в Німеччині.

У лютому 2023 року Настя і Діма допомагали з гуманітарною допомогою для українців від Мальтійської служби допомоги міста Кассель, Німеччина. «Того дня ми завантажили п’ятдесяту фуру гуманітарки. Вона поїхала до Костянтинівки, Бахмута та Краматорська. Передали ліжка, матраци, медикаменти, маски, генератори, паливо, постільну білизну, спальні мішки та одяг у лікарні для наших поранених бійців, а також їжу, одяг і засоби гігієни для мирних жителів, які знаходяться у гарячих точках», - розповідає Анастасія.

Також цього ж місяця вони з Дмитром долучаються до мітингу на підтримку України, де Настя читає вірші Світлани Фоменко, поетки з Хлібодарівської громади, подруги Насті.

«Ми присутні на кожному мітингу у Касселі і з певного моменту я виступаю на кожному. Я думала, як я можу бути залученою на заході, щоб це приносило якусь користь? І щоб знайти відповідь почала міркувати. Яка основна мета мітингу? Привернути увагу. Як можна привернути увагу? Викликавши емоції. Що я можу зробити, щоб їх викликати? Я вмію добре читати вірші. Тому і звернулася до організаторів з пропозицією. Кожним віршем я доношу до українців те, для чого ми взагалі збираємося, за що ми взагалі боремося і чому ми взагалі маємо продовжувати. Багато людей плачуть, у багатьох сльози стоять в очах. Вони реагують на мій посил, а отже, не забудуть його. Кожен мітинг наближає звільнення мого дому, бо: 1) реагують українці (більше людей приходять, приносять гуманітарку, здають гроші на бензин, розказують іншим); 2) бо реагують німці (вони слухають інформацію, роблять висновки і далі впливають на владу, яка допомагає нашій країні зброєю). Це мене й мотивує", - розповіла Настя.

27-28 травня відбулася німецько-польсько-українська конференція Europa Union у місті Баунаталь (Німеччина), до участі у якій організатори запросили і героїв нашої статті як активних українців.

«Першого дня ми обговорювали міграцію і партнерські програми між містами країн-учасниць конференції. Другого - спілкувалися про корупцію. Обговорили ситуації в наших країнах, послухали про досвід різних країн боротьби з нею. Дискутували про допомогу Україні зараз і в майбутньому, знову зачепили партнерські програми. Досвід виявився надзвичайно корисним! Ми отримали багато нової інформації, познайомились з новими людьми. Дякую Віктору Бурячку за запрошення на конференцію, організаторам - за прекрасний захід, перекладачам — за титанічну працю і Europa Union за можливість бути присутніми», - поділилася Анастасія.

3 червня у місті Кассель пройшла хода на підтримку України та українців, до участі у якій, звісно, долучилися Дмитро та Анастасія.

 «В червні готувався саміт НАТО, тому ми мали привертати до себе увагу, про нас мають пам’ятати! Україна — гідна місця в НАТО, як ніхто інший! Нагадували, що нам потрібна зброя! Нагадували, про наших героїв, які щодня б’ються, як титани! І, звісно, ж не забуваємо, що росія — країна-терорист, а путін — терорист і військовий злочинець!" - зазначили Настя та Діма.

17 червня в Німеччині Дмитро та Анастасія в якості волонтерів брали участь у черговій відправці гуманітарної допомоги в Україну.

"Ми працюємо спільно з Мальтійською службою допомоги і доправляємо гуманітарні вантажі для України та українців. Кожна вантажівка - це величезна пророблена робота. Треба розповісти людям і закликати їх принести одяг, взуття, засоби гігієни тощо. Далі це треба зібрати, розфасувати, упакувати. Є групи людей, які вʼяжуть шкарпетки нашим захисникам, та є ті, хто робить окопні свічки. Далі треба пригнати вантажівку, зібрати гроші на пальне, завантажити вантажівку і відправити в Україну. Гуманітарна допомога їде у лікарні, в окопи та цивільним жителям прифронтових територій. Наразі відправлено вже 55 вантажівок. Працюємо задля нашої спільної Перемоги", - розповіли герої нашої статті.

8 липня, якраз на 500-й день повномасштабної війни і за три дні до початку саміту НАТО у Вільнюсі, відбулася хода у місті Кассель. Основна тема: саміт НАТО і питання надання Україні ПЧД на ньому. Настя розповідає: «На ходу прийшло близько 500 людей, серед них були присутні й німці, які нас активно підтримують».

Липень 2023 року. Анастасія за традицією брала участь у заході до Дня міста Баунаталь (Німеччина). Для усіх присутніх вона читала поезію Світлани Фоменко «Моє серце». На заході була окрема сцена, на якій виступали українці, було багато чудових виступів. Також поряд була виставка виробів, на якій можна було побачити та придбати картини українських художників, а отримані гроші пішли на допомогу Україні.

31 липня знову волонтерство. «Сьогодні ми завантажили 57-му вантажівку з гуманітарною допомогою для України та українців. Цього разу вона поїхала у Херсонську область. Цей вантаж тричі скасовували, бо водії відмовлялися від цього маршруту через постійні обстріли південних регіонів України, але сьогодні нарешті все вдалося, все спаковано і завантажено, допомога вирушила до тих, хто її потребує» - діляться Діма та Настя.

За інформацією управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації