портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ми є. Були. І будем ми! Історія Андрія Частова

Опубліковано 27 квітня 2023 року, 11:44 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Андрій Частов - ще один герой рубрики "Ми є. Були. І будем ми!" від управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації, яке збирає історії успішного досвіду донеччан-патріотів. Нижче пропонуємо вашій увазі черговий матеріал управління:

«Хотів би почати свою історію з того, як я зацікавився громадською діяльністю і зайняв активну життєву позицію. Пам’ятаю, що це був 2017 рік, я ще навчався в школі, і мені друг запропонував спробувати себе у скаутингу. Звісно, сумніви були, але все ж таки погодився, і саме з першої поїздки до Запоріжжя почався мій шлях. Чудова компанія, нові знайомства, незвична атмосфера невідомого додавали більше мотивації до дій, і після повернення до Покровська я вирішив не зупинятися», - розповідає Андрій.   

Приблизно в той самий час Андрію випала нагода стати шкільним журналістом і він не зміг відмовити в цьому, так почалася його кар’єра журналіста шкільної телестудії “Fi:ls Line”. Під час роботи в студії був не тільки написаний, але й профінансований перший грант Андрія. Він був направлений на створення матеріально-технічної бази та згодом, завдяки цьому здобутку, був створений не один колектив юних журналістів. Не один десяток репортажів, конкурси, обласні змагання, необхідні навички та корисні знайомства - все це закарбувалося в його пам’яті і надавало наснаги у роботі.

Час йшов, а роботи не ставало менше. Завдяки знанням, наполегливості та бажанню рости Андрій вступив до Молодіжної Ради Покровська, де з командою однодумців почав втілювати різноманітні проєкти та заходи, задля розвитку своєї громади. Турнір з волейболу, флешмоби, фестивалі, збори речей для дітей з дитячого будинку, співпраця з Молодіжними Радами інших громад та багато іншого стали частиною діяльності.

Після 24.02.2022 діяльність кардинально змінилась. Андрій каже, що не міг сидіти склавши руки. Отримати нові знання та навички - саме таку ціль він поставив перед собою в перші дні. Діяльність в сучасних умовах потребує вже інших навичок, таких як волонтерство, психоемоційна стійкість, фандрейзинг та краудфандинг, грантрайтінг та інші. Тренінги, круглі столи, воркшопи, семінари та курси стали чудовим інструментом для досягнення цілі.

На запитання «З чого Ви почали своє навчання?» відповів так: “Першим заходом став тренінг Активних Громадян від Британської Ради: написання та створення проєктів соціальної дії, міжкультурні діалоги, міжрегіональна співпраця - це ті знання, які я отримав під час серії тренінгів. Саме на ньому я зустрів частину тих людей, котрі зараз допомагають мені у реалізації деяких проєктів та надають мотивацію працювати далі. А кульмінацією програми став Табір Активних Громадян, де я разом з командою зміг подати грант та реалізувати фестиваль в Києві “Енеїда-fest”. Під час фестивалю діти та дорослі змогли ближче познайомитися з українським кінематографом, культурою і літературою та створити обереги нашим захисникам у вигляді ляльок-мотанок.”

Він також не міг не згадати про розробку плану дій з реалізації ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд". Ця міжнародна ініціатива, покликана об‘єднати зусилля органів влади та громадянського суспільства для створення прозорого та підзвітного врядування, чутливого до потреб громадян. Найдовша програма, яку він проходив, тривала два місяці. Це була підтримка волонтерів “ДОЗРІЛІ”. Кайфова компанія, зустрічі щотижня, тематичні завдання, інформація про те, як не “згоріти” і бути ефективним в цей час стали ще однією опорою в його діяльності. Також цікавинкою став курс від Лейпцизького університету “Методи дослідження в педагогічних науках”. 

У скарбничку також додалися й інші програми з різноманітних тем, починаючи з семінарів по розвитку української культури та екології, закінчуючи побудовою кар’єри у соціальному підприємництві.

Згодом утворилася ініціативна група в місті, яка отримала назву “Ініціативний Покровськ”. В ній Андрій став заступником голови та зміг реалізовувати всі знання і навички, що отримав протягом всієї діяльності. Написання проєктів, проведення заходів для молоді, розвиток громади - усе це об`єдналося в гармонійну діяльність та набуває все більших обертів. Андрій каже, що хоч організація ще молода, але вона вже має аудиторію серед молоді громади, а також пробує себе в грантових програмах. Наприклад, вже були подані заявки на створення волонтерського штабу, на зменшення проблеми з домашнім насильством, а також на крайній проєкт, котрий отримав назву “Простір Дум”.

Одним з масових заходів стала зустріч між організацією та молоддю громади. Андрій розповідає про неї так: “Зустріч з молоддю громади, спілкування про їх потреби та шляхи їх вирішення допомогли мені зрозуміти, що роботи на місці ще дуже багато. Тому такі зустрічі стали постійними, а головне, що ми вже почали їх вирішувати. Гарним прикладом стали культурні вечори, настільні ігри, а окремої уваги заслуговує тренінг “ЛідерUP” від нашої організації, де я мав нагоду стати спікером та впродовж заходу зміг допомогти частині учасників розкрити свої лідерські навички”. 

Повертаючись до проєктної діяльності, він згадав про “Простір Дум”. Це проєкт, який направлений на формування сучасної української культури, соціалізацію молоді й ВПО та просто моральне розвантаження жителів громади. В його рамках вже були проведені вечори настільних ігор, кінопереглядів, літературних вечорів, майстер-класів з виготовлення привітальних листівок, окопних свічок тощо.

«Ось такий шлях я пройшов, щоб стати тим, ким я є зараз.  Звісно, протягом моєї історії зі мною траплялися різні, не менш вагомі події, але це вже для інших історій. Тож я з впевненістю можу сказати, що це не кінець. Далі буде більше», - ділиться Андрій.

За матеріалами управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації