портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ми є. Були. І будем ми! Історія cкаутів Покровська

Опубліковано 03 квітня 2023 року, 13:28 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Пропонуємо вашій увазі розповідь скаутів Покровська з рубрики "Ми є. Були. І будем ми!" від управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації, яке збирає історії успішного досвіду донеччан-патріотів

"Так! Ми були! — розповідають скаути Покровська,  —  і це підтверджено історією нашого розвитку, яка зародилася у минулому сторіччі та мала успішне впровадження численних проєктів, серед яких є і знакові. Такі, як "Поклик степу", який ми мали б провести на регіональному рівні у 2022 році вже у 25 раз. Такі, як "Невідома Україна", що відкрила для нас таємниці Трахтемиріва, Кінбурнської коси, Хортиці, Байди,  заповідних  земель "Кам'яних могил", красу Хомутовського степу. Доля дала нам шанс в рамках реалізації наших скаутських проєктів зустріти людей, які не тільки закохані у красу нашого краю, але й неймовірно талановито долучали нас до вивчення геологічної історії рідних земель. Скарбниці копей Соледару, оновлена краса Бахмуту, гіпсові поклади Іванграду, крейдяні скелі Білокузьминівки та терикони Райгородка. І ще безліч неймовірних краєвидів малих озер та річок Лиману. А ще був Маріуполь, в якому жили наші друзі, з якими ми вчилися реалізовувати спільні проєкти. І було Азовське море, на узбережжі якого ми таборували, навчаючись долати виклики, які розвивали та загартовували наші навички, пов'язані з перебуванням у природному середовищі. Зараз ми кожного разу при зустрічах дякуємо долі, яка дала нам шанс подорожувати та милуватися рідним краєм у відносно мирний час".

"Так! Ми є! — стверджують скаути,  —   попри жахливу та руйнівну  для нашого рідного краю  війну, яка розкидала нас по цілому світові, ми згуртувалися та долучилися  до корисних справ, які потребували, та й продовжують потребувати, нашої участі. Це та активна робота у соцмережах, пов'язана з наданням допомоги тим, хто її потребує, волонтерська допомога як мешканцям громади, так і тим, хто  перебуває у лавах тероборони краю. Ліпили та пекли пиріжки, вареники, плели та плетемо маскувальні сітки, навіть шили балаклави. Поступово наша допомога набула більш практичного значення та була спрямованого не лише на потреби передової, але й громади у цілому. Вже стали відомими далеко за межами міста  наші килимки-обереги, ставши у нагоді як на передовій, так і у пунктах незламності міста. Та якою б справою ми не займалися, завжди на першому місці стоїть розвиток навичок у молоді, залученої до нашої діяльності. Бо, як показало наше життя, скаутські вміння та вмілості треба терміново поповнювати навичками воєнного часу. Такими, наприклад, як вміння плести "Кікімори" та маскувальні сітки, запит на які тільки збільшується. Війна, на жаль, триває і вже сьогодні ми бачимо її вкрай негативний  вплив на ментальне здоров'я дітей та нашої молоді. І вчимося бути готовими до подолання наслідків. Тренінги офлайн і онлайн в рамках проєкту UAct Ukraine, табори проєкту "Енергія твого майбутнього", екозаходи "Пластикожуя", неймовірний по насиченості емоціями україно-чеський табір "Обрій Надії", спільні заходи з польськими скаутами. Перелік заходів можна продовжувати, особливо відзначаючи  щиру зацікавленість та бажання молоді бути максимально корисними  у цей нелегкий для суспільства час".

"Так! І будем ми! —  діляться скаути,  — бо наша молодь найкраща у світі! Вона навчається, уважно спостерігаючи та вивчаючи устрій життя  країн, в яких переховується від війни зі своїми рідними. Гарний досвід вдома згодиться. А залишаючись дома, працює, навчається та намагається бути небайдужими до процесів, які вирують навколо неї.  Формує та зміцнює характер, розуміючи, що майбутнє країни у її руках. Найзаповітніша мрія - це дати молоді шанс побудувати нову, молоду Україну, щиру, відкриту, сповнену дитячим сміхом та юнацьким запалом. Вірю, що так і буде! Тож, тримаємося ! Разом - ми сила!".

Займаючись громадською  діяльністю вже так багато років, покровські скаути хочуть сказати слова вдячності  насамперед батькам, які довіряють їм долю своїх дітей під час їх участі у громадській діяльності.

"Дякуємо дорослим лідерам, для яких ідеї скаутського руху  стали стилем життя. Дякуємо всім органам місцевого та обласного самоврядування, які протягом майже 30 років підтримували, підтримують і, сподіваюсь, будуть підтримувати наші заходи. Ми з гідністю пройдемо ці страшні випробування, бо завжди напоготові робити світ кращим!" - розповідають скаути Покровська.

За матеріалами управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації