портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ми є. Були. і будем ми! Історія курахівських зооволонтерів

Опубліковано 12 червня 2023 року, 11:36 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Пропонуємо вашій увазі черговий матеріал рубрики "Ми є. Були. І будем ми!" від управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації:

Вже понад п’ять років небайдужі містяни переймаються проблемою безпритульних тварин у Курахові. Аби їх не ставало більше, у місті облаштували майданчик перетримки після стерилізації.

“Ми притулком себе ніколи не називали, це майданчик для перетримки тварин. Починалося все зі стерилізації та невеликої перетримки. Потім розростались — когось приносили, підкидали, ми знаходили, залишали пролікувати. Багатьох за роки роботи змогли віддати у добрі руки. На початку війни у нас було 80 тварин, хоч місця дуже мало”, -  розповідає Наталя Доценко, волонтерка та засновниця прихистку.

Аби отримати приміщення та обладнати його всім необхідним, команда волонтерів заручилася підтримкою місцевої влади, жителів і благодійників.

“Міська влада нам дала таке приміщення на території комунального господарства. Ми попросили, і нам пішли назустріч. Туди провели воду, світло, опалення, каналізацію, зробили нам вольєрчики, загородження. Люди дуже допомагали. Хтось холодильник, хтось пральну машинку, хтось якісь ганчірки, килими, доріжки, будівельні матеріали. Ми зробили й місце, де готувати їжу, щоб вже не тягнути її з дому”, - ділиться Наталя Даценко.

Зараз чотирилапим допомагають здебільшого в евакуації.

На 2022 рік у волонтерів були великі плани: очікували фінансування з місцевого бюджету на потреби їхньої громадської організації. Також цілий рік компанія “Сузір'я” мала б надсилати корми для тварин зоомайданчика. Втім повномасштабна війна завадила цьому та ще дужче посилила проблему безпритульних тварин.

“Не знаю, скільки років треба нам тепер після війни, щоб до рівня 2022 року дотягнути. У нас стерильні собаки були майже всі. У нас і міська рада кошти виділяла на це, проблема була майже вирішена. Перед війною займались відкриттям рахунку, мало б йти нам фінансування на наш майданчик. Війна це зламала, але ми тримаємо руку на пульсі. Чекаємо повернення. Війна скінчиться і, думаю, ми зробимо ще щось краще”, — сподівається Наталя Даценко.

Попри наближеність до лінії фронту майданчик продовжує працювати в Кураховому. Одна з волонтерок залишилась у прифронтовому місті та разом із чоловіком піклується про чотирилапих. Інші волонтери закладу  евакуювалися в безпечніші регіони, але допомагають віддалено.

“Як почалась війна, дуже-дуже побільшало безпритульних тварин. Дехто поїхав, а тварин просто покидали, тому в місті їх багато. Є такі породисті, видно, що домашні. У нас тут великий приватний сектор, свої дома. Хтось забирає собі, люди з інших сіл брали додому, там спокійніше, бо від нас лінія фронту 18 кілометрів, проходить біля Мар’їнки, Красногорівки. Відтіля до нас поприбігали собаки, бо там частіше стріляють”.

Більшість своїх підопічних курахівські волонтери евакуювали в Дніпро, а згодом і за кордон

“У нас тільки залишилось тут 11 собак, які не дуже знаходять “спільну мову” з іншими собаками. Вони залишилися зі мною [у “Теремку”]. Тяжка ситуація, до нас звозять [тварин] з інших сіл і міст, але зараз не маємо можливості всіх утримувати. Немає і людей, і достатньо грошей. Я без зміни працюю сама. У нас перетримка — хтось їх забирає або вивозимо у притулки, де безпечніше”.

Вивозити чотирилапих з міста та інших громад поблизу допомагають поліцейські та рятувальники.

“Ми віддалено організовуємо евакуацію та знаходимо, чим годувати тварин у нашому закладі та тих, хто бігає містом. Звертаємось до різних організацій. З громад вивозять поліцейські та рятувальники, вони просто герої. Допомагають і екіпаж “Білий янгол”, хлопці з “Порятунок тварин Харків” везуть у Харків, Дніпро, в Київ, там і підлікують поранених [тварин], якщо треба. Нещодавно в Красногорівці вони збирали тварин, бо там не було жодної такої евакуації. Вони тоді їхали з поліцією і потрапили під обстріл, але всі живі”, — пригадує курахівчанка Наталя. 

За її словами, у дніпровський притулок “Друг” вже евакуювали 18 котів і близько 60 собак, якими опікувався майданчик “Теремок”. Для більшості з них вже знайшли домівки.

 “З Дніпра дівчата-волонтерки їх вивозять у Європу, вже половина наших собак у Європі. У сім’ях майже всі вже, одиниці залишились на перетримці. Якщо є нагода, я теж з дівчатами їхала вивозити тварин за кордон. Це дуже важко: цілу добу кордон перетинаємо, і ночували в січні в машині”.

Господарі кидають своїх улюбленців напризволяще, а можливості волонтерів обмежені.

Зараз майданчик курахівських волонтерів живе на пожертви небайдужих людей. Корми передають українські організації, які співпрацюють з міжнародними.

“Я чую кожного дня, що дуже багато покинутих тварин. Є і поранені, і дуже худі. Є такі, що довго сиділи на ціпку, а їх потім спустили. Є в жахливому стані. Є і породисті. Не так давно вивезли поліцейські пса з Красногорівки. Хлопці з “Білого янгола” вивезли його до нас у “Теремок”. Він такий характерний, вишукував усіх наших собак. Було десь п’ять охочих його забрати, але особливої можливості кудись вивозити в нас немає. А чоловік з Черкаської області сам приїхав і забрав до себе”, — ділиться Наталя Даценко.

“Постраждалі від війни тварини, звісно, є. У нас була поранена собака, але її рятувальники відвезли в харківський притулок. Один “приліт” був недалеко від нашого закладу. Наші тварини не постраждали, але морально для них це важко. Коли починаються обстріли, вони ховаються і сидять дуже тихо, навіть їжею їх не виманиш звідтіля”.

Як допомогти курахівському зоомайданчику? Про свою допомогу тваринам волонтери звітують на сторінці Facebook. Там ви можете знайти актуальні номери телефонів волонтерів, та картки, куди можна спрямувати грошову допомогу.

За інформацією управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації