портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ми є. Були. І будем ми! Історія Оксани Лазебник

Опубліковано 23 березня 2023 року, 12:22 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Оксана Лазебник - чергова героїня рубрики "Ми є. Були. І будем ми!" від управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації, яке збирає історії успішного досвіду донеччан-патріотів. Нижче пропонуємо вашій увазі матеріал управління:

"Оксана Лазебник, відома більше як Ксюша Київська,  співзасновниця і організатор дитячого проєкту «У мене є майбутнє», та  координаторка переселенців, дітей загиблих героїв, дітей постраждалих у зоні АТО. 

За час проведення антитерористичної операції з квітня 2014 року вона опікувалася дітьми Мар’їнського району, надавала благодійну допомогу дітям, постраждалим внаслідок ведення бойових дій.

У 2019 році Оксана започаткувала дитячий благодійний проєкт «У мене є майбутнє», щоб привернути увагу громадськості до проблем, які існують у дітей із зони ООС, а також, щоб діти чудово провели час і відчули  підтримку від небайдужих людей України. За її ініціативи протягом 2019-2020 років для учнів ЗЗСО Мар’їнського району були організовані поїздки до Києва, проведені святкові  програми у КМДА, під час яких діти мали нагоду на різних локаціях відвідати творчі, художні, пізнавальні, розважальні  майстер-класи та представити свої здібності на великій сцені адміністрації столиці.

Зараз під її опікою перебуває понад 2,5 тисячі дітей та 2 дитбудинки, які вдалося евакуювати. Оксана перебуває на зв’язку з дітьми і встигає надсилати гуманітарну допомогу тим, хто її потребує.  Адже, як каже сама волонтерка, її серце та душа залишилися в Україні.  

Наприкінці січня  2022 року Оксана Лазебник вперше за 8 років поїхала за кордон на відпочинок сама, без підопічних дітей. Усі документи оформили її діти, які наполягали на цій відпустці, адже Оксана до останнього відмовлялося, бо, як каже волонтерка, її серце було «не на місці». Урешті вона вилетіла у відпустку, але все одно залишалася на зв’язку із підопічними дітьми та родиною. І ось 24-го лютого мала б летіти до України — саме у цей день рф вторглася на українську територію.

Урешті 24-го лютого вона та її друг Олександр Вознюк, який наразі працює у Раді адвокатів Києва, виїхали до аеропорту. Проте до них вийшли співробітники авіакомпанії та сказали, що небо над Україною закрите. Оксана стояла біля табло та вишукувала спосіб виїхати до України, там у неї залишилися підопічні та її рідні діти — 27-річна донька, 10-річний та 35-річний сини. Саме донька подзвонила мамі та вмовляла її не вилітати до України.

«Зранку донька подзвонила мені і сказала, що росія бомбить Київ. О шостій ранку вона взяла свою доньку та мого 10-річного сина, двох котів, двох собак, та разом з чоловіком виїхала до села Обухівського району, де вони пересиділи два дні. При цьому документи донька залишила вдома, бо вони збиралися у паніці. Я розумію, у якому стані вона перебувала. Пізніше я вмовила її виїхати », — розповідає Оксана.

Усі дні, поки діти Оксани залишалися в Україні, вона займалася евакуацією та гуманітарними вантажами. Так, за 19 днів їй вдалося відправити в Україну 12 фур з Європи. Оксана каже, що саме така постійна робота її і рятувала, адже про сон тоді навіть не йшлося. Зараз у пріоритеті евакуація дітей. Станом на зараз їй вдалося вивезти дітей з двох дитбудинків, що перебували на лінії розмежування. 

З першого дня війни в Україні Оксані надходять сотні повідомлень від військових, волонтерів та друзів. Хтось питає, що потрібно та пропонує допомогу, а хтось навпаки пише свої потреби.

Наприкінці січня 2023 року Оксана Петрівна була нагороджена почесним нагрудним знаком «За сприяння війську» від Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного за значний особистий внесок у наданні всебічної допомоги підрозділам ЗСУ, активну волонтерську діяльність в умовах  воєнного стану.


Оксана і сьогодні працює над розробкою та вдосконаленням соціальних  проєктів та програм для дітей, які потребують матеріальної допомоги, лікування та реабілітації,  біженців та переселенців із Луганської та Донецької областей, дітей загиблих Героїв ООС та дітей постраждалих у зоні ведення бойових дій.

"Маю за честь присвячувати все своє життя дітям, своїй Батьківщині та народу України! – зазначила Ксюша Київська у своєму інтерв’ю. - Дякую всім нашим Героям, які віддали своє життя за Україну! Я ніколи не залишу ваших діточок, обіцяю Слава Україні!""

За матеріалами  управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації