портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Міністерство охорони здоров'я розширить коло осіб, яким буде проводитись тестування на COVID-19, - очільник МОЗ

Опубліковано 09 грудня 2020 року, 12:12

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) перегляне стандарти досліджень на COVID-19 та розширить коло осіб, яким буде проводитись тестування. Про це міністр  охорони здоров’я Максим Степанов повідомив на брифінгу 9 грудня.

Він  зазначив, що завдяки запровадженим протиепідемічним заходам Україні вдалося зупинити стрімке поширення COVID-19. Наразі фіксується зменшення кількості нових випадків захворювання та госпіталізацій. Для прикладу, якщо з 23 по 29 листопада до медзакладів було госпіталізовано 11 606 осіб, то з 30 листопада по 6 грудня — 10 100. Це дозволило дещо зменшити навантаження на вітчизняну медичну систему.

Максим Степанов пояснив, що сьогоднішнє зменшення кількості тестувань на коронавірусну хворобу пов’язане зі скороченням числа звернень громадян. Тестування методом ПЛР здійснюється особам з підозрою на COVID-19, пацієнтам з пневмонією, пацієнтам з ознаками гострого респіраторного захворювання, контактним особам, у яких з'являються симптоми коронавірусної хвороби, а також особам, у яких при дослідженні методом ІФА виявлені антитіла класу А або М до SARS-CoV-2.

МОЗ перегляне стандарти досліджень на COVID-19 та розширить коло осіб, яким буде проводитись тестування як методом ПЛР,  так і за допомогою експрес-тестів на антиген до SARS-CoV-2, які уже почали поставлятися в медзаклади.

В Україні наразі відведено під лікування хворих на COVID-19 — 62 198 ліжко-місць, з яких 33 606 (тобто 54%) забезпечені киснем. Ситуація різниться залежно від регіону. МОЗ продовжує нарощувати кількість ліжок, які забезпечені киснем як централізовано, так і за допомогою кисневих концентраторів.

Медичні заклади повністю забезпечені препаратами антибактеріального спектру. У деяких лікарнях наявний запас на 2-3 місяці. Споживання деяких груп антибіотиків у країні зросло у 5-6 разів. МОЗ наголошує, що антибактеріальна терапія призначається виключно лікарем, і закликає громадян утриматись від самолікування. Адже через бездумне вживання антибіотиків формується антибіотикорезистентність.

Інші новини за темою