портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Міністри оборони країн – членів НАТО зібрались для обговорення питань України, стримування і оборони, Косова і Близького Сходу

Опубліковано 13 жовтня 2023 року, 11:25

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг анонсував питання, які міністри оборони країн – членів НАТО обговорюватимуть у Брюсселі, серед яких підтримка України, посилення стримування і оборони, операції і місії НАТО, та ситуація на Близькому Сході. До нього приєднався Президент України Володимир Зеленський, який прибув до штаб-квартири НАТО для участі в засіданні очолюваної США Контактної групи з оборони України разом з представниками понад 50 країн.

Генеральний секретар сказав Президентові Зеленському, що «ваша боротьба – це наша боротьба, ваша безпека – це наша безпека, і ваші цінності – це наші цінності. І ми стоятимемо поряд з Україною так довго, скільки буде потрібно». Він зазначив, що «ми будемо продовжувати зміцнювати наші відносини і допомагатимемо Україні рухатись до членства в НАТО».

Міністри оборони країн Альянсу зустрінуться зі своїм українським колегою, міністром Умеровим, на засіданні Ради Україна – НАТО для обговорення ситуації в Україні і продовження підтримки з боку НАТО.

Дискусії будуть зосереджені на стримуванні і обороні. Міністри будуть обговорювати роботу, яка ведеться над забезпеченням ресурсами і виконанням ретельно розроблених планів, які лідери Альянсу затвердили на Вільнюському саміті.

Вони також будуть обговорювати місії і операції НАТО, в тому числі в Косові та Іраку, а також обговорюватимуть нещодавнє пошкодження підводної інфраструктури між Естонією і Фінляндією. Щодо цього інциденту Генеральний секретар сказав, що «зараз важливо встановити, що сталося і як це могло статися. Якщо буде доведено, що це була навмисна атака на критичну інфраструктуру НАТО, тоді, звичайно, це буде серйозно, але відповідь НАТО буде спільною і рішучою».

Міністри оборони також обговорюватимуть ситуацію на Близькому Сході, яка склалась внаслідок терористичних атак Хамасу на партнера НАТО Ізраїль. Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант ознайомить союзників з НАТО з відповіддю Ізраїлю.

*Згідно інформації з сайту https://www.nato.int