портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Міст співпраці» через столицю: про що домовились в Києві представники Донеччини та Івано-Франківщини?

Опубліковано 25 червня 2021 року, 15:08

Від ідей - до практичних напрацювань. Міжрегіональний проєкт національного рівня «Івано-Франківщина та Донеччина будують мости для співпраці», що об’єднав в собі понад дві сотні учасників з протилежних областей країни, сьогодні перейшов на наступний етап. У Києві зустрілися представники обласних державних адміністрацій для того, щоб усі напрацьовані раніше ідеї перетворити в реальні проєкти. Це стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Попередні події в рамках проєкту відбувалися в онлайновому форматі між представниками бізнесу, засобів масової інформації, громадянського суспільства та ОДА протягом трьох місяців.

За цей час учасники напрацювали ідеї для розвитку Івано-Франківщини та Донеччини.

24 червня у Києві представники обох областей разом з експертами перетворили ці ідеї в міжрегіональні проєкти, реалізація яких принесе користь як сходу, так і заходу України.

На зустрічі експерти наживо допомогли згрупувати ідеї, що стосувалися таких напрямів як освіта і культура, економіка та бізнес, ЗМІ, громадянське середовище та органи місцевого самоврядування. В результаті вдалося напрацювати понад пів сотні проєктів.

Як працювали учасники заходу в робочих групах і які саме проєкти вважають найбільш цікавими та актуальними?

Олег Яцюк, експерт напрямку освіти та культури:

«Те, що відбулася зустріч офлайн - це реально багато дало для проєкту, адже спілкування через екран не може забезпечити такого результату. Під час живого спілкування проєкти викристалізувались набагато краще і вони насправді актуальні».

Як працювали учасники заходу в робочих групах і на які результати вийшли.

Назар Гудз, експерт напрямку місцевого економічного розвитку:

«Попередньо в рамках проєктів місцевого економічного розвитку та розвитку малого і середнього підприємництва, ми вийшли на дев'ять ідей, які були згенеровані представниками ОДА, Торгово-промислових палат та бізнес-середовища. В Києві закріпили три ідеї, які ляжуть в основу фінальних заявок під пошук фінансування проєктів з державного бюджету, місцевих бюджетів та з боку міжнародних донорів. Серед цих трьох проєктів: підготовка обмінних візитів представників малого бізнесу та людей, які хочуть започаткувати свою справу; зелений туризм; створення спільної онлайн платформи двох областей для обміну ідеями, пошуку партнерів, представлення потреб ринків».

Тетяна Тюріна, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької ОДА:

«Протягом одного дня нам вдалося напрацювати аж 7 проєктів щодо підтримки медіа та залучення медіа до висвітлення актуальних напрямків розвитку регіонів. Вважаю важливою для реалізації тему боротьби за незалежність України, яка має свої особливості у двох областях. Якщо на Франківщині ця тема має глибоке коріння, то на Донеччині вона стала більш гострою під час війни з Росією. Ми хотіли б, зокрема, показати, як вшановуємо пам'ять прикарпатців, які загинули за Україну на сході. Також є цікавим проєкт двотижневих журналістських обмінів, завдяки яким представники медіа можуть більш об'єктивно подивитися на життя областей».

Володимир Федорак, начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА:

«З-поміж 15 проєктів, які напрацювала наша група, що об'єднувала освіту та культуру, до подальшого напрацювання ми вибрали шість. Найцікавішим мені видається те, що ми об'єднали в один великий проєкт "Українське лицарство" два регіональних  - Галицьке лицарство" та "Дике поле". Таким чином зможемо спільно популяризувати українську військову історію та патріотичне виховання молоді як на теренах Франківщини, так і на теренах Донеччини».

Варто відзначити, що ідеологічна концепція «Моста» полягає в єднанні країни та доланні стереотипів. А тому більшість ідей стосувалися обміну досвідом, міжрегіональних візитів, дискусійних форумів.

Оксана Камінська, засновниця ГО "Прикарпатська інформаційна корпорація":

«День сьогодні був насичений, а головне – продуктивним. Спочатку учасники зустрічі працювали в окремих групах, пізніше представляли проєкти для усіх. Таким чином ми могли вносити правки та визначати рівень пріоритету кожного проєкту. Для нас важливо представити їх фінансовим донорам, щоб мати підтримку на їх реалізацію, адже робимо це для розвитку нашої держави, для прикарпатців та донеччан», - сказала засновниця ГО «ПІК», бенефіціар проєкту.

Завершальна зустріч в рамках проєкту «Івано-Франківщина та Донеччина будують мости співпраці» за участю прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбудеться через місяць. Організатори презентують всі проєкти представникам донорських організацій.

Проведення цього заходу стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).