портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Міжнародна акція «16 днів проти насильства»: будівлю Донецької ОДА підсвітили помаранчевим кольором

Опубліковано 25 листопада 2020 року, 18:18

Будівлю Донецької облдержадміністрації підсвітили помаранчевим кольором у межах старту на Донеччині міжнародної  акції «16 днів проти насильства» 25 листопада.

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня включно проводиться Міжнародна акція «16 днів проти насильства». Дати акції об’єднують декілька визначних дат, які хронологічно розташовані між Міжнародним днем проти насильства щодо жінок та Міжнародним днем прав людини.

Цього року у співпраці з фондом в галузі народонаселення ООН Структурою ООН Жінки у Донецькій області відкриття Міжнародної акції «16 днів проти насильства» відбулось біля будівлі облдержадміністрації.  Метою  заходу є  підвищення нетерпимості суспільства до домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Під час початку акції  будівлю ОДА підсвітили помаранчевими ліхтарями. Помаранчевий колір є офіційним кольором кампанії та символізує світле майбутнє, вільне від насильства щодо жінок та дівчат.

«Насильство – дуже велика суспільна проблема. Це порушення прав людини, а обов’язок держави – захищати їх. Кожна людина має право на здоров’я, захист від дискримінації, поважне ставлення та захист свого життя. На жаль, в Україні, як і у всьому світі, проблема домашнього насильства стоїть досить гостро. Статистика свідчить, що тільки за 9 місяців поточного року у Донецькій області зафіксовано 6150 звернень від громадян області до суб’єктів з боротьби із домашнім насильством. Я закликаю всіх не бути байдужими. Кожен із нас має докладати максимум зусиль для припинення насильства вдома, у школах, на роботі», - звернулась до присутніх заступник голови ДонОДА Юлія Костюніна.

Вона додала, що сьогодні у області було відкрито черговий шелтер для тимчасового перебування жертв домашнього насильства та дискримінації за ознаками статі. Це вже третій подібний об’єкт, і роботи з захисту постраждалих будуть продовжуватись.

За словами програмного аналітика структури ООН Жінки Олександра Бая, акція «16 днів проти насильства» проходить в рамках глобальної ініціативи UNITE, покликаної зменшити кількість домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства. В рамках цієї ініціативи розроблений комплекс заходів, спрямованих на покращення умов проживання жертв насильства, реагування на насильство та впровадження превентивних заходів.

Начальник відділу превенції Краматорського відділу поліції Олексій Беляєв додав, що поліція активно долучається до розв'язання проблем, пов’язаних із насильством. Так, у Донецькій області діє підрозділ поліції, який спеціалізується на припиненні домашнього насильства і допомозі жертвам, моніторингу ситуації та виконанні законів України, покликаних зменшити кількість насильства у країні.                               

В Донецькій області акція «16 днів проти насильства» проводиться відділами сім’ї та молоді виконавчих органів міських рад, райдержадміністрації та рад об’єднаних територіальних громад за участю територіальних підрозділів  Національної поліції в Донецькій області, суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству спільно з міжнародними та місцевими  громадськими організаціями.