портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Міжнародний день миротворців ООН

Опубліковано 29 травня 2020 року, 08:52

У 2002 році Генеральна Асамблея ООН своєю Резолюцією № A/RES/57/129 оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців Організації Об'єднаних Націй (International Day of United Nations Peacekeepers).

Ураховуючи вагомий внесок миротворців у підтримання стабільності у різних регіонах планети та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН, Указом Президента України від 30 квітня 2003 року № 374/2003 «Про Міжнародний день миротворців» в Україні щороку 29 травня відзначається Міжнародний день  миротворців Організації Об'єднаних Націй.

У 1948 році Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй заснувала першу місію з підтримки миру. Ця операція отримала назву Орган Організації Об'єднаних Націй зі спостереження за виконанням умов перемир'я (ОСВУП). З того часу  миротворча діяльність ООН зазнала значних змін. Активізація миротворчої діяльності ООН сталася після 1988 року через завершення «холодної війни».

У 1988 році «блакитні каски»  ООН отримали Нобелівську премію за забезпечення миру у світі.

За понад 70 років миротворці ООН здійснили понад 70 операцій різного ступеня складності у гарячих точках нашої планети. За ці роки під прапором ООН пройшли службу понад 1 мільйон чоловіків і жінок,  більше трьох тисяч «блакитних касок» віддали свої життя в ім'я миру.

Українські військові беруть участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки починаючи з 1992 року. На сьогодні вже понад  44 000 військовослужбовців пройшли службу в миротворчих місіях. 

Миротворчі операції Організації Об'єднаних Націй не обмежуються перевіркою дотримання режиму припинення вогню, а фактично вирішують завдання відбудови країн, які опинилися на межі краху, часто після тривалих, протягом десятиліть, конфліктів. Учасники миротворчої місії та їх цивільні колеги сприяють організації та проведенню виборів, реформуванню поліції і судової системи, займаються заохоченням і захистом прав людини, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, організовують добровільне роззброєння колишніх комбатантів, проводять розмінування територій, підтримують заходи з повернення біженців і переміщених осіб в їх рідні місця.

У Міжнародний день миротворців ООН вся світова спільнота вітає роботу миротворців, які несуть службу по всьому світу, віддає шану їх самопожертві та самовідданості, внеску в діяльності ООН в різних країнах для полегшення страждань та примирення ворогуючих сторін, а також вшановує пам'ять загиблих. 

У цей день в Центральних установах ООН у Нью-Йорку Генеральний секретар проводить церемонію покладання вінків у пам'ять миротворців, загиблих при виконанні обов'язків під прапором ООН. Крім того, в цей день відбувається церемонія посмертного нагородження медаллю Дага Хаммаршельда миротворців, загиблих у попередньому році при виконанні службових обов'язків.