портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Міжнародний день проти фашизму та антисемітизму

Опубліковано 09 листопада 2019 року, 04:57 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

09 листопада 2019 року Україна разом зі всім світом відзначає Міжнародний день проти фашизму та антисемітизму. Ця дата відзначається як день пам'яті про першу масову акцію фізичного насильства Третього рейху по відношенню до єврейського населення країни. У цей день в 1938 році почалися масові єврейські погроми, відомі в історію під назвою «Кришталева ніч». Саме в ніч з 9 на 10 листопада 1938 р. на території Німеччини та Австрії нацисти вбили близько 100 осіб, 30 тисяч євреїв було заарештовано та відправлено в концтабори. Сотні синагог було спалено вщент, а більше ніж 8000 вітрин магазинів та вікон приватних будинків, якими володіли євреї, розбиті - звідси й пішла історична назва погрому.

Саме цей погром є символічним початком Голокосту, систематичне знищення єврейського народу, яке почалось з дискримінації німецьких євреїв та з законів які позбавили їх прав (в тому числі «Нюрнбергські закони») та призвело до вбивства 6 млн. євреїв. Повна відсутність реакції на ті події, як всередині самої Німеччини, так і в інших країнах Європи фактично розв'язала нацистам руки й стала стимулом до початку масового знищення євреїв у інших країнах Європи.

Трагедія Голокосту не оминула ні Україну, ні Донецьку (Сталінську) область. За переписом населення від 1939 року на території області проживало 65 556 осіб єврейської національної меншини, що складало 2,1 % від загальної кількості її населення. За час окупації 1942-1943 рр. її чисельність скоротилась майже вдвічі.

Загалом гітлерівський окупаційний режим винний в загибелі 1,5 млн євреїв на території України. Ті, хто залишилися живими, урятувалися насамперед завдяки місцевим мешканцям. Незважаючи на смертельну небезпеку, вони мали мужність здійснити цей моральний подвиг.

У 1963 році комісією із встановлення та пошанування Праведників народів світу у Національному Меморіалу Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем» (Єрусалім, Ізраїль) було присуджено звання «Праведник світу» понад 27 тисяч осіб із 44 країн світу, серед них її отримали 2634 українця.

Обов’язком громадського суспільства є передача від покоління до покоління колективної пам’яті, заснованої на концепції «Голокост-ніколи більше», для того щоб подолати ненависть, правий екстремізм і тоталітарну ідеологію. Коли ми говоримо «ніколи більше», ми беремо на себе зобов’язання зробити все від нас залежне, щоб запобігти переслідуванню, пригніченню та геноциду.