портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Молодь Донеччини з робочим візитом відвідала Мальту

Опубліковано 09 червня 2019 року, 09:10 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Представники громадських організацій та структурних підрозділів по роботі з молоддю із Донецької, Луганської та Харківської  області відвідали Республіку Мальта з робочим візитом. Навчальний візит для молоді відбувся з 27 травня по 1 червня 2019 року та був організуваний Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ. Українці мали змогу ознайомитися зі стратегією та шляхами реалізації молодіжної політики Мальти, що вважається найкращою в Європі. Програма навчального візиту була дуже насиченою та змістовною.

Представники Мальтійської молодіжної агенції «Aġenzija Źgħaźagħ» щиро поділилися досвідом з молоддю України. В рамках візиту відбулись ріноманітні зустрічі з представниками молодіжних центрів,  влади та молодіжної ради Мальти.

Республіка Мальта невелика країна, вона має усього 460 тисяч населення, чверть з якого становить саме молодь. Доречі, молоддю у цій країні вважаються люди віком з 13 до 30. На Мальті працює 58 молодіжних центрів, створених здебільшого при навчальних закладах країни. Основною метою роботи молодіжних працівників є інформування молоді за різноманітними напрямками – програма «Євродеск», профілактика наркозалежності, буллінг, сексуальне виховання, культурний та мистецький розвиток та багато всього іншого. Проблема, з якою бореться молодіжна агенція Мальти – небажання молоді навчатися, основна кількість молодих людей одразу після закінчення середньої школи йде працювати у туристичний бізнес. Робітники агенції визначили для себе пріоритетний напрямок – стимулювати молодь навчатися у ВНЗ.

Молоді парламентарії молодіжної ради  Мальти дуже пишаються тим, що вони добилися офіційного закріпленого у законодавстві дозволу брати участь у виборах з 16 років. Мальтійська молодіжна агенція всебічно стимулює розвиток громадянської активності, при агенції існує спеціальний відділ супроводу та підтримки громадських організацій – тут абсолютно кожна людина зможе створити громадську організацію «з нуля», працівники відділу допоможуть пройти юридичну зіставну разом з вами, навчать писати проекти, та нададуть підтримку при розробці ідеї та мети проектів.

Міністерство освіти та працевлаштування Республіки Мальта закладає кошти на інституційну підтримку громадських організацій на конкурсній основі, прийняти рішення щодо такої підтримки йому допомагає наглядова рада існуючих громадських організацій. Делегація з України мала нагоду відвідати церемонію нагородження переможців фестивалю молодіжних короткометражних фільмів, що зняті були на дуже високому рівні, хоча вони зроблені руками молоді.

В рамках візиту відбулась зустріч з 14-річним хлопчиною, що займається радіостанцією - він веде трансляцію на територію Європи двома мовами - мальтійською та англійською, самостійно відбирає матеріали, монтує та виходить в ефір.

Загалом, це був дуже гарний досвід для молоді України. Судячи з відгуків молоді, яка відвідала Мальту, вони повернулися додому натхненні та сповнені ідей, що хочуть втілити у життя вдома. Незабаром відбудеться ще одна освітня подорож, цього разу до Єстонії, в якій візьмуть участь молодь Донецької області.