портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Молодіжні центри на Донеччині навчилися ефективно працювати у реаліях карантину

Опубліковано 21 жовтня 2020 року, 17:03 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації

Молодіжні центри у Донецькій області переформатували свою роботу через вплив пандемії COVID-19.  

На території Донеччини наразі працює 118 молодіжних центрів, 75 з яких відкрито за кошти обласного та місцевого бюджетів та 43 створених за кошти приватних осіб та міжнародних організацій.

Молодіжні центри області є осередками неформальної освіти молоді. На їх базі  молоді люди мають змогу отримати додаткові знання та навички, необхідні у дорослому житті та змістовно провести дозвілля. Молодіжні центри пропонують цікаві психологічні тренінги, семінари з навичок працевлаштування, цікаві заходи з національно-патріотичного виховання та різноманітні розважальні програми, інформацію щодо проєктів, що реалізуються на всеукраїнському рівні та у Європі. Молодіжні центри у Донецькій області працюють з дотриманням карантинних обмежень.

Графіки роботи молодіжних центрів складено таким чином, щоб не виникало скупчення людей (з дотриманням дистанції 1,5-2 метри) та між відвідуваннями була можливість проведення дезінфекційних заходів та провітрювання приміщень центрів.

На вході до молодіжних центрів організовані місця для обробки рук антисептичними засобами. Вхід до приміщень дозволяється за наявності маски або респіратора.

Усі молодіжні працівники забезпечені засобами індивідуального захисту. Крім того, запроваджено щоденний температурний скринінг персоналу та відвідувачів центрів на початку (при вході в приміщення) та протягом робочого дня.

Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед співробітників та відвідувачів центрів щодо основних симптомів та профілактичних заходів коронавірусної інфекції, у приміщеннях розміщено пам’ятки «Коронавірус: профілактика, інфікування і поширення», проводиться вологе прибирання приміщень та поверхонь з використанням миючих та дезінфікуючих засобів перед початком та по закінченню занять, регулярне наскрізне провітрювання кожні 2 години.

Під час карантину перед молодіжними працівниками постало питання використання у своїй роботі сучасних дистанційних методів роботи.

Державний інститут сімейної та молодіжної політики провів онлайн-опитування «Цифрові технології в молодіжній роботі»  та отримав наступні результати: найпопулярнішою соціальною мережею для спілкування та інформування молоді серед опитаних є Facebook (88,7% респондентів). Друге і третє місце в умовному рейтингу соціальних мереж, які найчастіше використовують молодіжні працівники для роботи з молоддю, посідає Telegram (36,0%) і Messenger (24,1%). Решту соціальних мереж використовують менше 10% опитаних. Найчастіше молодіжні працівники і фахівці, які працюють з молоддю, для комунікації з своєю цільовою аудиторією використовували соціальні мережі (87,7%) і месенджери (84,7%). Популярними є як групові форми спілкування (заходи, семінари, конференції тощо) (70,4%), так і особисте спілкування (69,0%). Найрідше опитані використовували такий канал комунікації з молоддю, як сайт організації, установи, закладу (39,9%).

Донецький обласний дитячо-молодіжний центр та молодіжні центри області із запровадженням карантину збільшили кількість інформаційно-освітніх заходів: вебінарів, відеоконференцій, онлайнсемінарів, тренінгів тощо. Жодна молода людина не залишилась поза увагою.

Молодіжні центри успішно комбінують онлайн та офлайн методи роботи з молоддю. Намагаються рухатись у ногу із сучасними реаліями карантину та всебічно задовольнити потреби молоді у неформальній освіті.