портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Молодіжні центри та комунальні заклади Донеччини долучаються до традиції вшанування жертв війни у День пам’яті та примирення

Опубліковано 07 травня 2021 року, 15:30 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації

Напередодні Дня пам’яті та примирення у молодіжних центрах Донецької області заплановане проведення як підготовчих, так і святкових заходів.

Вже стало традицією виготовляти стилізовані червоні маки з паперу або тканини та розміщувати на одязі на лівій стороні грудей, якомога ближче до серця. Червоний мак, як символ пам’яті жертв війни, вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі.

Молодіжні центри проведуть майстер-класи з виготовлення святкових маків у межах Всеукраїнської акції «Мак пам’яті», також заплановане прибирання біля пам’ятників загиблим у Другій світовій війні, проведення виховних годин Пам’яті, відвідування ветеранів Другої світової війни.

На базі Донецького обласного дитячо-молодіжного центру проведено майстер-клас для учнівської молоді Краматорська з виготовлення символів Дня пам'яті та примирення - фетрових маків. За допомогою ножиць та клейового пістолета фетр в руках дівчат та юнаків перетворювався на маківки. Стилізовані маки, виготовлені власноруч, молодь буде дарувати ветеранам, дітям війни та просто перехожим під час меморіальних заходів.

МЦ «Вітер змін» разом з інформаційно-бібліотечним відділом Миронівського селищного Палацу культури провів урок мужності «Мак, як символ перемоги та примирення». Вшанували пам’ять ветеранів війни селища хвилиною мовчання. Провели з учнями майстер-клас з виготовлення маків з фетру, матеріали надав Донецький обласний дитячо-молодіжний центр.

Покровські Скаути , вихованці гуртка «Гончарство», разом з керівницею Гринь Надією підготували до фарбування братську могилу, взяли участь в акції «Маки пам'яті».

Комунальна установа «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації» також не залишилась осторонь заходів. Вдалося розчистити територію братської могили у місті Святогірськ від сміття, сухих та штучних квітів, виполоти квітник, пофарбувати обеліск. Як відомо з історії міста, в братській могилі покоїться 151 воїн. Сюди приїжджають родичі загиблих з найвіддаленіших куточків країни, приходять жителі району, щоб поклонитися героям, які віддали життя за Батьківщину.

Волонтери молодіжного центру «Вільні» на чолі з завідувачем МЦ Валентин Громовой також долучилися до обласної акції «Маки пам’яті». Разом діти та молодь виготовляли маки із фетру, якими прикрасять свій одяг під час покладання квітів до братської могили 8-9 травня. Волонтери МЦ роздали виготовлені маки місцевим дітям, розповівши про те, що означає ця квітка і навіщо нею прикрашають одяг.

У МЦ «Нові горизонти»  (с. Роздольне, Великоновосілківської ТГ) провели майстер-клас «Маки пам'яті». Разом з інспекторами та радою ветеранів  активісти МЦ   передали дітям війни продовольчі пакунки та подарували квітки, зроблені на майстер – класі. Також прибрали біля пам'ятника загиблим воїнам.

Заходи проведено із дотриманням усіх  карантинних обмежень.