портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

"Можна і забути, що ти у Києві": На відкритті гуманітарного центру "Мій Часів Яр" люди відчували себе, наче в рідному місті

Опубліковано 16 квітня 2023 року, 19:59

Вчора та сьогодні у соцмережах було чимало відгуків на цю подію, та наведемо тільки одну невеличку цитату: "15 квітня дуже приємно було бути присутньою на відкритті хабу Часовоярської громади у м.Київ. Багато знайомих…усі гукають…! Можна і забути, що ти у Києві, а ніби у рідному Часів Ярі!!! Усім було так приємно бачити один одного!!!".  Втім, дуже важко висловити словами емоції, які відчували сотні людей, що знають один одного, були вирвані війною з рідного міста, не бачились місяцями, а в цей день нарешті знов опинились разом. Тому ми й розміщаємо сьогодні фото, які набагато краще передають почуття людей. 

Суботу для відкриття гуманітарного центру "Мій Часів Яр" обрали недаремно. Сама подія - як подарунок напередодні великого свята. А ще ж вихідний день, тому на захід могли потрапити більше людей, чимало ж працюють, вже якось облаштувавшись на новому місці у цій тимчасовій евакуації.  У новий центр (а це перший досвід Часовоярської громади у відкритті таких хабів по Україні), що зручно розташувався неподалік станції метро "Дарниця" (вул. Бажова, 9а) добирались на столичне Лівобережжя не тільки з усього Києва, а й з області. Вишневе, Буча, Ірпінь - можна і далі перелічувати назви населених пунктів, де нині мешкають часівярці. Центр має охопити додатковою допомогою тих вимушено переміщених осіб, хто зараз перебуває у столиці та Київській області. А їх чимало - близько 500, з яких більше сотні - це діти. І це число постійно зростає. бо евакуація цивільних мешканців і з Донеччини, і з Часів Яра зокрема, триває.

Як відомо, переселенці отримують допомогу від держави, але багато важить і взаємодопомога. Ще влітку минулого року створили в соцмережі групу по Києву, люди координувались, допомагали з пошуком житла, переїздом, вирішенням побутових проблем, отриманням гуманітарної допомоги. Цей онлайновий напрямок у міській військовій адміністрації розвивали і продовжують розвивати. Люди дистанційно мають можливість отримати багато корисної інформації, для них організовують практичну допомогу, увагою охоплені і ті. хто мешкає у відносно віддалених містах і селах. Відучора часівярці отримали ще і стаціонарний центр у такому великому місті, як Київ.

На відкритті центру в суботу було чимало дітей, на яких чекали подарунки. А дві родини - опікуни і багатодітні - отримали ноутбуки через Співдію від благодійного фонду "Котики по-київські".

Як розповів нам заступник начальника Часовярської міської військової адміністрації Руслан Прийменко, проведенню заходів для дітей планують приділяти особливу увагу. Є благодійний фонд, який буде займатися організацією дозвілля малечі. На базі центру розгорнуть і освітню локацію, як це роблять в багатьох інших гуманітарних хабах для мешканців Донеччини по різних регіонах України. Зрозуміло, що новий центр намагатиметься забезпечити "гуманітаркою" потребуючих, видаючи продуктові, гігієнічні набори. Але є й інші напрямки роботи: на відкритті центру був сімейний лікар, в планах - надання психологічної та юридичної допомоги.

Станом на 14 квітня мешканцями Донеччини опікувались у 59 гуманітарних штабах (хабах) у 15 областях країни, забезпечуючи кращу адаптацію евакуйованих на новому місці. Гуманітарний центр "Мій Часів Яр" став 60-м у цьому переліку. Ще одним місцем, де люди відчуватимуть піклування, зможуть отримати підтримку і самі допомогти ближньому. На жаль, безпекова ситуація на Донеччині не стає кращою, а евакуація залишається тим складним, але необхідним кроком, який рятує життя. Але такі центри дуже допомагають нашим землякам жити, чекаючи на Перемогу та повернення в рідне місто.