портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині активно використовують дуальну форму навчання

Опубліковано 12 серпня 2021 року, 09:41 , Донецький обласний центр зайнятості

Сучасний ринок праці вимагає оперативної підготовки фахівців під певного роботодавця. Ефективним інструментом у вирішенні цього питання є дуальна освіта, яка передбачає поєднання навчання у закладах освіти з практикою безпосередньо на робочих місцях підприємств, що є значною перевагою під час підготовки робітничих кадрів.

Саме цій темі 11 серпня був присвячений престур «Дуальна форма навчання – ефективний спосіб працевлаштування», якій організовано фахівцями Донецької обласної служби зайнятості. Одним з навчальних закладів на Донеччині, який активно використовує дуальну форму навчання, є «Донецький центр професійно-технічної освіти ДСЗ» (Донецьким ЦПТО).

«Така форма дає шанс отримати цінний досвід та будувати власну кар`єру в професійній сфері, поєднуючи навчання та роботу на підприємстві. Це забезпечує високу ступінь гнучкості. При цьому роботодавець може брати участь у розробці робочих та індивідуальних навчальних планів і оцінювати результати кожного здобувача», – говорить директор навчального закладу Руслан Амельченко.

З початку впровадження дуальної форми у центрі пройшли навчання 108 слухачів за 8 професіями. Однією з таких є «Швачка», де термін загального навчання складає лише 13 тижнів, з яких 4 тижня теорія, а 9 – здобування професійних навичок на профільних підприємствах регіону. Наразі у Донецькому ЦПТО розпочали теоретичне навчання для 9 слухачів за професією «Швачка», які проходитимуть практику на робочих місцях підприємств Маріуполя та Бахмуту.

Вже до практичної частини перейшли слухачі за професією «Кухар», які отримують професійну підготовку на ТОВ «Краматорський комбінат дитячого харчування». Загальний курс навчання триває лише 18 тижнів. З кулінарними обладнанням та технологіями почала знайомитися одна зі слухачок Донецького ЦПТО Наталія Меденцева, яка кардинально вирішила змінити свій професійний фах і зі слюсаря механоскладальних робіт вирішила перекваліфікуватися на кухаря.

«Про професію кухар я почала думати коли мій старший син почав здобувати цю професію в професійно-технічному училищі. На той час я не знала, що за такий короткий термін в Донецькому ЦПТО можна здобути знання, отримати практичні навички і, не зволікаючи, одразу працевлаштуватися. Дуже була здивована», – говорить Наталія.

На фінішній прямій свого навчання знаходиться слухачка курсу «Продавець непродовольчих товарів» Славяна Бадиленко, яка свою професійну діяльність вбачає у безпосередньому спілкуванні з людьми. Вже за декілька днів дівчина отримає свідоцтво державного зразка про присвоєння робітничої кваліфікації і стане членом колективу ТОВ «Інтербуд», де зараз проходе виробничу практику. Її група навчалася за індивідуальними робочими планами та програмами, які було розроблено за участі роботодавців з врахуванням їх побажань до структури побудови освітнього процесу під підприємство.

«Швидко здобути професію у наші часи дуже складно. А у Донецькому ЦПТО це ще можна зробити безкоштовно, що вдвічі приємно», – ділиться своїми враженнями Славяна.

В продовж 2021 року Донецький ЦПТО планує розширити мережу співпраці з роботодавцями і нарощувати темпи впровадження дуальної форми навчання. Усі випускники навчального закладу без винятку отримують свідоцтво державного зразка. Більш детальну інформацію про здобуття нової професії, підвищення кваліфікації тощо можна дізнатися на офіційному сайті Донецького центру професійно-технічної освіти (doncpto.com.ua/) або в додатку на Android bit.ly/2T1iiDL .