портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині не залишають наодинці жертв домашнього насильства

Опубліковано 04 жовтня 2024 року, 16:35

До початку повномасштабного вторгнення на території Донецької області функціонували 33 спеціалізовані заклади, які надавали соціально-психологічну підтримку постраждалим від домашнього насильства. Наразі залишилось 10 таких закладів, решта або розбиті, або опинились на окупованій території.

Попри активні військові дії на Донеччині та евакуацію населення до інших регіонів спеціалісти в громадах продовжують надавати всебічну підтримку жертвам домашнього насильства. Про це говорили під час брифінгу представники управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької ОДА, розповідаючи про гендерні аспекти роботи в територіальних громадах.

Наразі в регіоні нема жодного притулку з цілодобовим перебуванням для жертв домашнього насильства, які свого часу відкривались у різних громадах області. Два таких шелтери знищені, 4 опинились на окупованій території, ще 1 притулок не може працювати з безпекових причин, бо знаходиться на лінії розмежування.

Бувають випадки, коли через домашнє насильство жінки потребують негайно виїхати з будинку, де проживають разом з кривдником, та сховатись у притулку. Саме так і допомагали постраждалим відповідні структури до повномасштабного вторгнення. Тепер за подібних обставин жертву домашнього насильства везуть до кордону з Дніпропетровською областю, передають її мобільній бригаді сусіднього регіону, яка далі везе жінку до працюючого шелтера. З лютого 2022 року таким маршрутом вивезли 2 жінки з Донеччини до притулку в іншій області. Про такий маршрут вдалось домовитись з ГО «Мартин клуб» у Дніпрі, яка опікується питаннями допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства та співпрацює з Донеччиною саме у цьому напрямку.

За словами начальника управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Лілії Золкіної, найчастіше спеціалісти в громадах надають психологічну підтримку постраждалим від домашнього насильства, після чого жінка з дітьми зголошується на евакуацію без кривдника. У таких випадках притулок не потрібен.

На території Донецької області продовжують функціонувати денні центри надання соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства. Таких центрів залишилось лише три. У Добропільській та Краматорській громадах працюють з клієнтами очно, в Покровській громаді через безпекову ситуацію були змушені перейти на дистанційну роботу.

За словами заступника начальника управління Михайла Снопенка, з початку поточного року станом на 1 жовтня до денного центру Добропільської громади звернулись 149 жінок, 56 чоловіків, 71 дівчинка та 54 хлопчика до 18-ти років. До Краматорського центру, який відкрився у травні, звернулись 125 жінок, 14 чоловіків, 14 дівчаток та 16 хлопчиків. Поки Покровський денний центр не перейшов до дистанційного формату роботи, тут з початку року надали допомогу 166 жінкам, 14 чоловікам, 16 дівчаткам та 12 хлопчикам.