портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині обговорили ініціативи щодо забезпечення житлових прав переселенців

Опубліковано 01 жовтня 2024 року, 09:06 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Про законодавчі ініціативи щодо забезпечення житлових прав ВПО йшлось на нараді з питань забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

Участь у обговоренні взяли заступник голови Донецької ОВА Олександр Шевченко, голова Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Донецькій ОВА та представники структурних підрозділів облдержадміністрації. Головувала - Заступник Керівника Офісу Президента України Ірина Верещук. До обговорення у напрямку забезпечення житлом ВПО долучилися і представники Норвезької Ради у справах біженців.

Ірина Верещук доручила продовжити роботу з пошуку ефективних механізмів та рішень для підтримки переселенців.

Під час наради спільно напрацювали зміни до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб» в частині проведення всеукраїнської інвентаризації (обстеження) об’єктів нерухомого майна уcix форм власності.

Віднайшли шляхи і механізми врегулювати питання використання оптимізованих об’єктів закладів освіти для розміщення в них переселенців. Це надасть можливість реконструювати їх під житло для ВПО та може бути одним зі шляхів вирішення житлових проблем переселенців.

Також йшлося про внесення змін до постанови КМУ від 11.03.2022 № 261, яка передбачає надання компенсації за спожиті комунальні послуги під час розміщення внутрішньо переміщених осіб у будівлях (приміщеннях) об’єктів державної, комунальної та приватної власності у період воєнного стану.

У 2024 році місцеві бюджети області отримали 12,7 млн. грн компенсації комунальних платежів за безкоштовне розміщення переселенців відповідно до постанови КМУ № 261.