портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині обговорили питання захисту прав людини

Опубліковано 10 травня 2024 року, 22:02

На Донеччині відбулась зустріч заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Бойка з головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні пані Даніель Белль. Участь у зустрічі також взяли директор департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку та зовнішніх відносин Донецької ОДА Оксана Головко, директор департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи облдержадміністрації Павло Челпих, голова офісу ММПЛУ в м. Харків, спеціаліст з прав людини Нікола Голубов та спеціаліст з прав людини офісу ММПЛУ в м. Харків Діну Мітку.

Під час зустрічі були розглянуті питання захисту базових фізичних прав і свобод людини, зокрема право на життя; право на свободу та особисту недоторканість; право на безпечне для життя і здоров'я довкілля; право на охорону здоров'я та медичну допомогу; право на достатній життєвій рівень.

«Наша місія покликана фіксувати порушення прав людини як на окупованих територіях, так і на підконтрольних українській владі. Особливе занепокоєння викликає ситуація на тимчасово окупованих територіях, адже там наразі фіксуються факти примусової паспортизації, залучення мешканців до незаконних виборів, обмеження доступу до освіти та медицини, обмеження свободи слова, утиски за релігійним та мовним принципами, важка гуманітарна ситуація», - зазначила пані Даніель Белль.

Ігор Бойко наголосив, що через бойові дії страждає цивільне населення на всій території Донецької області. Зокрема, внаслідок постійних ворожих обстрілів майже щодня гинуть та отримують поранення мешканці області.   

«Від початку повномасштабного вторгнення на території області загинуло 1 955 людей та було поранено 4 881 цивільну особу.  У тому числі протягом квітня поточного року загинула 41 цивільна особа ще 97 цивільних отримали поранення. Точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити наразі неможливо», - повідомив заступник очільника області.

Він також зазначив, що значну небезпеку для цивільного населення представляє забруднення територій вибухонебезпечними предметами. Ігор Бойко підкреслив, що робота з очищення територій від мін займе багато років, навіть після повного завершення бойових дій та перемоги України.