портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині обговорили реформу шкільного харчування

Опубліковано 10 червня 2021 року, 16:53

Заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна та директор департаменту освіти і науки Тетяна Сідашева взяли участь у засіданні «круглого столу» з теми «Інфраструктура та обладнання шкільних їдалень за стандартами HACCP»,  під час якого обговорили механізми взаємодії для побудови процесів щодо модернізації та безпечного харчування шкільних їдалень.

 Під час заходу презентовано нове технологічне обладнання, представлено приготування страв за шкільним меню - сніданки, перши страви, смаження, приготування на пару, фінішинг. Технологічний процес приготування їжі організовували та асистували команда технологів та шеф-кухарів від Національної асоціації громадського харчування. Вони провели консультування щодо підвищення якості страв та заощадження часу, фінансових і енергетичних ресурсів.

«Реформа шкільного харчування є невід’ємним елементом безпечного освітнього процесу, адже здоров’я дітей, у першу чергу, залежить від якості їхнього харчування. Саме тому реалізація прав здобувачів освіти на безпечне харчування дітей у закладах освіти – одна з важливих засад державної та регіональної політики. На державному рівні організація безпечного та якісного харчування дітей у закладах освіти є одним із пріоритетних напрямів системи шкільного харчування, реформування якого у 2019 році ініціювала Перша леді України Олена Зеленська. На сьогодні в межах реформи активно впроваджуються заходи щодо покращення якості харчування учнів у закладах загальної середньої освіти, зокрема і в Донецькій області. Упевнена, що спільна діяльність дозволить підвищити рівень організації якісного та безпечного харчування, що зробить страви ще більш смачними та корисними. А це своєю чергою призведе до покращення здоров’я наших дітей», - наголосила Юлія Костюніна.

Також вона зазначила, що єдиного рецепту реформування системи харчування для всіх закладів освіти не існує. Але найголовніше – усвідомити, що актуальна на сьогодні проблема забезпечення учнів корисною та високоякісною їжею може бути вирішена тільки спільними зусиллями всіх зацікавлених сторін.

На Донеччині реалізується Регіональний план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти на 2019‒2022 роки, розроблений облдержадміністрацією спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Донецькій області. Його метою є забезпечення належних умов для якісного і безпечного харчування дітей у закладах освіти, формування культури здорового харчування  учнів.

На сьогодні в області вже є успішний досвід впровадження реформи шкільного харчування у закладах освіти. Покращення матеріально-технічного оснащення харчоблоків відбулося завдяки виділеній державній субвенції та залученню співфінансування з місцевими бюджетами.

Так, у 2020 році з державного бюджету на ремонт та придбання обладнання  для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти виділено 16 326,3 тис. грн, з місцевих бюджетів  – 5 091,6 тис. грн.

Для 60 закладів загальної середньої освіти закуплено  понад 301 одиницю технологічного обладнання (пароконвектомати, електричні печі, холодильні та морозильні шафи, м’ясорубки, тістоміси, марміти теплові для 1-х та 2-х страв, посудомийні машини тощо).

Крім того, у 2020 році для покращення умов харчування в закладах освіти області на ремонт у шкільних їдальнях (харчоблоках) виділено та реалізовано з обласного бюджету 20 244,1 тис. грн, з місцевого – 4 726,39 тис. грн. Відремонтовано їдальні (харчоблоки) у 14 закладах загальної середньої освіти 12 територіальних громад в 4 закладах обласної комунальної власності.

Протягом 2016‒2020 років за рахунок коштів обласного бюджету капітально відремонтовано 26 їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти.

У 2021 році з обласного та місцевих бюджетів для покращення умов харчування в закладах освіти передбачено понад  11 млн. грн. 

Нові форми меню впроваджені у 86 закладах загальної середньої освіти   (харчування на основі дабл-меню (2‒3 страви на вибір) у 57 закладах освіти; мультипрофільне харчування (лінія роздачі) –  у 27; комплексні обіди (дитина обирає перший або другий комплекс меню) – у 2 закладах).

Впровадження нових форм меню, коли учні мають змогу вибрати собі за бажанням страву, значно збільшило кількість охочих харчуватись у шкільних їдальнях.

У 131 закладі загальної середньої освіти впроваджені такі форми організації гарячого харчування, як кейтеринг (33 заклади) та аутсорсинг (98 закладах).

Система управління безпечністю харчування (НАССР) у закладах освіти – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Головним її завданням є аналіз небезпек і проведення контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів і до моменту подачі готової страви.

На початок 2021 року систему НАССР упроваджено в 322 (66 %) закладах загальної середньої освіти. Наразі робота триває.

Нагадаємо, що захід організовано в рамках проєкту School Food Generation - «Введення санітарних норм якості харчових продуктів згідно положень НАССР щодо контролю безпечності продуктів харчування та покращення умов, які не відповідають санітарним нормам, в їдальнях державних освітніх закладів у Луганській та Донецькій областях (підконтрольних Уряду України)», що реалізують МБФ «ЖовтоБлакитні Крила» та ВГО «Поруч» у партнерстві з ChildFund Deutschland, за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).