портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині обговорили шляхи вирішення проблеми зростання кількості нещасних випадків, пов'язаних із використанням газу в побуті

Опубліковано 25 червня 2020 року, 09:30

Кількість надзвичайних ситуацій, пов’язаних з використанням газу в побуті, збільшилась останнім часом у Донецькій області.  Про це заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна сказала в ході засідання регіональної ради з питань безпечної життєдіяльності населення, що відбулось в режимі відеоконференції 24 червня.

 Участь у заході взяли члени регіональної ради та основні спікери наради.

Під час наради розглянули стан невиробничого травматизму в області та заходи щодо його профілактики, аварійність, пов’язану з використанням газу в побуті, та заходи з її запобігання, а також проблемні питання протипожежного захисту в будинках підвищеної поверховості.

За словами заступника очільника області, останнім часом у регіоні погіршується ситуація, пов’язана з аварійним використанням газу в побуті: якщо з 2015 по 2017 рік виникало до двох аварій на рік, то у попередньому,  2019 році, у регіоні сталося дванадцять таких аварій, з початку поточного року -  вже шість.

«З початку поточного року і по теперішній час сталося вже шість аварій. З них п’ять відбулись внаслідок отруєння чадним газом і одна – від вибуху газоповітряної суміші. Постраждало п’ятнадцять осіб, із них дві особи смертельно – від отруєння чадним газом. Однією з найбільш вагомих причин настання указаних аварій є відсутність планових технічних обслуговувань внутрішньобудинкових систем газопостачання, завдяки яким суб’єкти господарювання, які мають дозволи Держпраці на виконання вказаних робіт, могли б обстежити стан газопроводів та побутового газового обладнання, а також перевірити правильність експлуатації з додержанням вимог «Правил безпеки систем газопостачання», внутрішньобудинкових систем газопостачання та побутового газового обладнання», – зазначила Юлія Костюніна.

За інформацією ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області, протягом останніх років у житлових будинках з умовною висотою 26,5 метрів і вище кількість пожеж має незначне коливання: 2017 рік – 14, 2018 рік – 12, 2019 рік – 7, за неповні шість місяців 2020 року відбулось 9 пожеж.

На даний час необхідно дообладнати та відремонтувати 143 системи димовидалення та 90 систем підпору повітря. Станом на червень 2020 року лише в двох будинках у містах Світлодарськ та Слов’янськ усі системи протипожежного захисту знаходяться у робочому стані, укладені договори на їх обслуговування та централізоване пожежне спостерігання.

Рішення регіональної ради будуть спрямовані місцевим органам влади для виконання.