На півдні Донеччини аграрії області в складних умовах розпочали збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур.
Другій рік поспіль аграрії Донеччини працюють на продовольчому фронті, надають приклад сумлінного виконання своїх професійних обов’язків, ризикують життям, виробляють продукцію сільського господарства та забезпечують основними продуктами харчування населення області.
Формування врожаю ранніх зернових культур у поточному році відбулося за різних природно-кліматичних умов та труднощів воєнного часу, які виникали через активні бойові дії та руйнування аграрної інфраструктури.
На окремих ділянках вже ведеться збір урожаю озимої пшениці, озимого ячменю та ріпаку, а також зимуючого гороху. Рослини добре розвинуті, сформовано густий стеблостій. На посівах озимої пшениці продуктивна кущистість складає від 2 до 4 продуктивних пагонів на 1 рослину в залежності від строків сівби, попередників та агрофону. Посіви озимого ячменю добре перезимували та мають продуктивну кущистість від 2 до 3 пагонів на 1 рослину в залежності від умов вирощування.
Вологість зерна озимої пшениці коливається в межах 15-18% що дає змогу найближчим часом прискорити темпи збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур. За сприятливих погодних умов аграрії області мають можливість провести збирання врожаю за 15-20 робочих днів.
Наразі під урожай 2023 року зернові культури посіяно на площі 200,2 тис. га, або 53,5% від загальної посівної площі.
З цієї площі ранні зернові та зернобобові культури підлягають до збирання на площі – 167,5 тис. га, у тому числі:
- озимі культури на зерно 83 тис. га;
- ранні ярі зернові 75,3 тис. га;
- озимий та ярий ріпак на зерно 9,2 тис. га.