портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині триває проєкт «Нематеріальна культурна спадщина: Збережене крізь час»

Опубліковано 03 жовтня 2024 року, 14:17 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Сьогодні мова про елемент НКС «Весільна обрядовість Південно-Східної України». Ареалом сучасного побутування елементу є села Златоустівка, Веселе, Малинівка, Голубицьке, Хлібодарівка, Вільне, Калинове, Ново-Миколаївка Хлібодарівської територіальної громади, Трудове, Карлівка, Дмитрівка та місто Волноваха Волноваської територіальної громади а також с. Єгорівка Вугледарської територіальної громади.

Весілля у Волноваському районі — це не просто свято. Це величезний ритуал, який складається з багатьох етапів і має на меті не лише об’єднати пару, але й благословити її на спільне життя. Кожен етап весілля супроводжується обрядовими піснями, що мають символічне значення і нерідко є справжніми шедеврами народного мистецтва.

Весільна обрядовість південно-східної України, що сформувалася під впливом українців та переселенців з Черкащини, Полтавщини, Слобожанщини і Чернігівщини, містить низку значущих обрядів, які відображають культурну і духовну спадщину регіону.

Одним із важливих обрядів, які супроводжують весільний процес, є «Сватання», яке проходило у формі розмови старостів з батьками нареченої, під час якого обмінювалися хлібом і рушниками. Сватати йшли ввечері, щоб у разі відмови зберегти таємницю. Старости представлялися  мисливцями чи купцями. Під час сватання дівчину символічно називали голубкою, горлицею, куницею та іншими образами, яка начебто вивела мисливців у їхній двір, і вони, як мисливці, шукають її.

Також одним із цікавих обрядів є прикрашання весільного «гільця». Це деревце, яке символізує дерево життя і роду, виготовляється з молоденької вишні або ялинки, що уособлює дівочу вроду. Прикрашати «гільце» починають на дівочому вечорі. Участь у цьому процесі брали молода, дружки та світилки. Вважається, що «гільце» приносить молодим щастя і захищає від зла, стаючи невід'ємним атрибутом весільної обрядовості.

Весільні обряди завжди відігравали важливу роль у житті українців, будучи не лише церемонією, але й цілим ритуальним дійством, наповненим символами та традиціями, що передавалися з покоління в покоління, об’єднуючи родини, спільноти, нації. Однак, коли війна змінює долі людей, руйнує оселі й розкидає їх по світу, питання збереження традицій стає ще більш актуальним.

Обряди Волноваського району з їхньою магією і символікою є невід'ємною частиною української культури. І хоча зараз їхні носії знаходяться в різних куточках світу, їхнє коріння залишається міцним, а традиції продовжують жити, втілюючи в собі незламний дух українського народу.

Більш детально про елемент «Весільна обрядовість Південно-східної України» - за посиланням: http://surl.li/tryksu.