портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині у порівнянні з минулим роком зменшилась кількість пожеж на хлібних полях

Опубліковано 19 серпня 2021 року, 14:55

Кількість пожеж на хлібних полях у Донецькій області зменшилась у порівнянні з минулим роком.  Про це головний інспектор відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Донецькій області Олександр Олійник повідомив під час брифінгу у Краматорську 18 серпня. 

«Не може не тішити факт зменшення кількості пожеж, що виникли на хлібних полях. Під час цьогорічної збиральної кампанії  на території області сталось 6 пожеж на площі 9,35 га. Це менше, ніж минулого року, коли на хлібних полях загалом виникли 13 пожеж.    У цьому році внаслідок підпалів хлібних полів сталося 4 пожежі, тоді як минулого року зафіксовано 6 пожеж, причини виникнення яких пов’язані або з вчиненням підпалів, або з внесенням джерела запалювання ззовні»,  -  сказав Олександр Олійник. 

Він також зазначив, що традиційно після закінчення сільськогосподарських робіт  зі збирання зернових на цих полях почала горіти стерня.  Цього року вже зафіксовано 89 таких випадків.  Загальна площа пожеж стерні перевищує 240 Га. Причини виникнення цих пожеж пов’язані або з умисним знищенням шляхом підпалу, оскільки для орендарів землі додаткова обробка – це витрати пального, або ж виникнення таких пожеж може бути пов’язаним з людською недбалістю. Такі пожежі знижують родючість ґрунтів, погіршують стан атмосферного повітря, негативно впливають на живих істот степової зони. Саме тому, законодавством передбачені суворі заходи у вигляді адміністративної та кримінальної відповідальності за умисне знищення вогнем об’єктів рослинного світу, у тому числі й стерні.

Всього на Донеччині з початку року виникло понад 2.4 тис. пожеж. З початку 2021 року внаслідок пожеж загинуло 75 людей (з них 2 дитини), ще 42 людини травмовано (з них 4 дітей).