портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині в період карантину жодна особа з інвалідністю не залишилася поза увагою спеціалістів реабілітаційних установ

Опубліковано 19 жовтня 2020 року, 10:45 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Реабілітаційні центри для осіб (дітей) з інвалідністю у Донецькій області працюють з дотриманням карантинних обмежень.

В системі соціального захисту населення області функціонує 14 реабілітаційних центрів для осіб (дітей) з інвалідністю.

Реабілітаційні центри є комунальними закладами виконавчих органів місцевого самоврядування міст та районів області, головним завданням яких є здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку осіб/дітей з інвалідністю, засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу, а також забезпечення соціальної їх адаптації в суспільстві, проведення реабілітаційних заходів, навчання побутової самостійності.

В період карантину жодна особа з інвалідністю або дитина з інвалідністю не залишилася поза увагою спеціалістів реабілітаційних установ.

Під час дистанційної роботи логопеди, практичні психологи, реабілітологи у відеорежимі проводили заняття, надавали завдання до виконання. Тобто, щоденно відбувався зворотній зв’язок між фахівцями реабілітаційних установ та батьками дітей з інвалідністю або законними представниками особи з інвалідністю.      

На сьогодні особи/діти з інвалідністю отримують комплексну реабілітацію за складеними індивідуальними графіками безпосередньо в реабілітаційних установах. Це соціальна, психологічна, фізична, медична, психолого-педагогічна, фізкультурно-спортивна, трудова реабілітація, масаж, заняття з фахівцями із фізичної реабілітації, логопедами, практичними психологами з урахування проблем, які є у особи або дитини з інвалідністю.

Індивідуальні графіки відвідування складено таким чином, щоб не виникало скупчення (з дотриманням дистанції 1,5-2 метри) та між відвідуваннями була можливість проведення дезінфекційних заходів та провітрювання приміщень реабілітаційних установ.

На вході до усіх реабілітаційних установ організовані місця для обробки рук антисептичними засобами. Вхід до приміщень дозволяється за наявності маски або респіратора.

Усі працівники реабілітаційних установ забезпечені засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи.

Крім того, запроваджено щоденний температурний скринінг персоналу та відвідувачів реабілітаційних центрів на початку (при вході в приміщення) та у разі необхідності протягом робочого дня.

В усіх реабілітаційних установах посилені профілактичні заходи щодо запобігання розповсюдження коронавірусної інфекції, а саме:

інформаційно-роз’яснювальна робота серед співробітників та відвідувачів центрів щодо основних симптомів та профілактичних заходів коронавірусної інфекції;

розповсюдження серед співробітників та відвідувачів центрів пам’ятки «Коронавірус: профілактика, інфікування і поширення».

щоденний температурний скринінг співробітників та відвідувачів центрів;

використання антисептиків та засобів індивідуального захисту (медичні маски, гумові печатки);

прибирання приміщень та поверхонь з використанням миючих та дезінфікуючих засобів перед початком та по закінченню індивідуальних занять;

регулярне наскрізне провітрювання кожні 2 години приміщень реабілітаційних центрів для осіб (дітей) з інвалідністю;

проведено зонацію в кабінетах для проведення індивідуальних занять з дотриманням безпечної відстані між відвідувачами, які перебувають у приміщені (1,5 - 2 метри).

В реабілітаційних центрах забезпечується надання комплексу реабілітаційних заходів з додержанням усіх вимог карантинних обмежень.