портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині вшанували пам’ять генерала Кульчицького та 11 захисників України

Опубліковано 29 травня 2020 року, 13:42

29 травня 2014 року приблизно о 12:30 гелікоптер Мі-8МТ (борт «16») Національної гвардії України, який повертався після виконаного завдання в зоні бойових дій на 4-му блокпосту на горі Карачун (поблизу м. Слов’янськ) був обстріляний російськими найманцями з ПЗРК. Ворожий обстріл забрав життя 12 чоловік: командир екіпажу Сергій Бульдович, борт-технік Сергій Кравченко, генерал-майор Сергій Кульчицький, ще троє військовослужбовців Національної гвардії та шість представників спецпідрозділу МВС України. Дивом вижив один пілот.

Сьогодні на Донеччині біля меморіального комплексу на трасі Краматорськ-Слов’янськ вшанували пам’ять загиблих воїнів, які однимb з перших стали на захист незалежності та територіальної цілісності нашої держави. Участь у меморіальному заході взяли заступник голови Донецької облдержадміністрації Денис Клюшников, начальник ГУНП у Донецькій області Микола Семенишин, представники місцевого самоврядування, близькі та рідні загиблих, ветерани та дійсні військовослужбовці 1-го резервного батальйону оперативного призначення НГУ ім. Героя України генерала Кульчицького, представники поліції та місцеві мешканці.

«Генерал-майор Кульчицький у критичний для долі держави момент опинився в епіцентрі подій, взяв на себе тягар відповідальності за формування боєздатних підрозділів новоствореної Національної гвардії України. Суворий час вимагав саме таких людей, спроможних поєднати професійну компетентність, бойовий досвід, глибокий патріотизм, відданість присязі, надзвичайну особисту хоробрість і готовність до самопожертви», - наголосив Денис Клюшников під час звернення до присутніх.

До присутніх також звернулись військовослужбовці, які служили  разом з генералом Сергієм Кульчицьким та брали участь в евакуації екіпажу після падіння гелікоптеру.

«Він був справжнім лідером, який об’єднав навколо себе бійців та завжди вів за собою. Ми усі вдячні пану генералу за те, що він навчив нас до кінця відстоювати свої ідеали, боротись за правду, бути дружніми та єдиними. У той день, коли ворог збив борт, ми не могли повірити, що після падіння може хтось загинути. Без наказу ми вирушили на допомогу побратимам, і коли побачили місце падіння, не могли повірити у те, що сталось. Ми завжди будемо пам’ятати кожного, хто загинув у той трагічний день», - сказав сержант БОП НГУ ім. Героя України генерала Кульчицького Іван Дацко.

Під час свого звернення генерал поліції третього рангу Микола Семенишин наголосив, що герої живуть доти, доки про них жива пам’ять. Також до присутніх звернувся заступник командувача Об’єднаних сил з питань застосування сил і засобів НГУ полковник Вадим Біденко. Він зауважив, що основним завданням зараз є виховання нового покоління, гідного героїв, що віддали життя за Україну.

На честь загиблих захисників військові капелани провели поминальну літію, а присутні вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіального комплексу.