портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині вшанували пам’ять загиблих в Афганістані українців

Опубліковано 15 лютого 2022 року, 14:05

Меморіальний захід відбувся з нагоди Дня вшанування пам’яті учасників бойових дій на території інших держав та 33-ї річниці виведення військ з Афганістану сьогодні, 15 лютого,  у Краматорську. 

У ньому взяли участь заступник  голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін, керівник Краматорської райдержадміністрації Андрій Панков, Краматорський міський голова Олександр  Гончаренко, представники ООС та поліції, представники громадських організацій, Української спілки ветеранів Афганістану та мешканці   міста.

До пам’ятника загиблим воїнам-афганцям поклали квіти. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто не повернувся додому з афганського пекла.

Нагадаємо, війна в Афганістані тривала 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року. Це був перший збройний конфлікт, участь у якому визнала СРСР.  У молодих хлопців із України, які стали учасниками цієї війни,  не було вибору – їх призивали як солдатів строкової служби.  

Тисячі з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3085 – загинули. Найбільших втрат зі всієї України зазнали мешканці Донецької області - 306 військових не повернулися до своїх домівок з Афганської війни. 

Після здобуття Україною незалежності українські військові фахівці стали учасниками миротворчих місій у Югославії, Грузії, Боснії і Герцеговині, Хорватії, Лівані, Кувейті, Іраку тощо. За даними Міністерства оборони України з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 44 тисячі військовослужбовців, 54 з них загинули.

Нині у складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність у російсько-українській війні, їх бойовий досвід і тепер є запорукою багатьох перемог у боротьбі з агресором за незалежність і територіальну цілісність України.