портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині вшанували пам’ять загиблого екіпажу МІ-8

Опубліковано 29 травня 2019 року, 15:40 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Сьогодні Донеччина разом з усією країною вшановує пам’ять генерал-майора Національної Гвардії України Сергія Кульчицького та військовослужбовців екіпажу гелікоптера МІ-8. 29 травня 2014 року екіпаж повертався після виконаного завдання в зоні бойових дій на 4-му блокпосту в районі гори Карачун, був обстріляний з лісосмуги та підбитий терористами з ПЗРК. Під час падіння вибухнули паливні баки. Тоді російські найманці забрали життя 12 військовослужбовців – 6  військовослужбовців НГУ та 6 працівників МВС України.

Біля пам’ятника на трасі Краматорськ-Слов’янськ зібрались мешканці Слов’янська та Краматорська, громадськість, військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії України, а також працівники Національної поліції України. Разом з присутніми вшанували пам’ять загиблих Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, заступник голови Донецької ОДА Вадим Філашкін, виконуючий обов’язки Командувача Національної Гвардії генерал-лейтенант Микола Балан, начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області Микола Семенишин, начальник Головного управління ДСНС в Донецькій області Олексій Мігрін, начальник Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області Василь Віконський, штурман військової частини 2269 майор Олександр Макеєнко – єдиний боєць екіпажу, який вижив під час трагічних подій, а також Краматорський міський голова Андрій Панков та голова Слов’янська РДА Євген Данилюк.

«Загинули 12 наших побратимів. Серед них - генерал-майор Сергій Кульчицький – перший за всю історію України генерал, який загинув під час виконання службових обов’язків, генерал-солдат, генерал, який пішов разом зі своїми бійцями на фронт і загинув разом з ними», - заявив Арсен Аваков, звертаючись до присутніх.

Також він поіменно згадав загиблих, наголосивши, що кожний з них був сильним та самовідданим, присвятив своє життя героїчній професії з захисту держави. «Завдяки нашим героям Україна буде сильною та єдиною. Слава Україні!», - зазначив міністр МВС. 

В ході заходу Арсен Аваков вручив відзнаку МВС «Вогнепальна зброя» Олександру Макеєнко за зразкове виконання службових завдань, відданість військовій присязі та українському народові, за виявлену особисту мужність та героїзм під час виконання службового обов’язку.

Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного монументу, а військовий капелан 15 полку Національної гвардії України отець Діонісій провів молебень за кожного, хто загинув за незалежність та територіальну цілісність України.