портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«На часі!»: Донеччина продовжує боротьбу за ідентичність

Опубліковано 24 жовтня 2024 року, 09:40 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Донецька область має унікальний культурний та історичний контекст, що формує її особливу мовну ситуацію. Багатонаціональність, історичні умови розвитку, а також консолідація української нації, яка прискорилася під впливом російського повномасштабного вторгнення, створили потребу в затвердженні мовних програм.

До Дня української писемності та мови територіальні громади регіону розробили та затвердили 5 районних програм: Бахмутського, Волноваського, Краматорського, Маріупольського та Покровського та 39 місцевих мовних програм.

На затвердженні знаходяться програми Бахмутської, Словʼянської, Маріупольської, Мирноградської та Лиманської територіальних громад.

Серед основних завдань та заходів мовних програм:

  • здійснення контролю за дотриманням мовного законодавства;
  • організація безкоштовних курсів з української мови або відкриття розмовних клубів;
  • підтримка української мови через освітні, культурні та інформаційні заходи;
  • періодичне проходження онлайн - курсів, короткострокових навчальних програм, спрямованих на підвищення рівня володіння державною мовою працівниками органів місцевого самоврядування, закладів та установ комунальної власності територіальних громад;
  • поширення україномовної літератури серед населення, поповнення бібліотечних фондів;
  • проведення громадсько-патріотичних заходів, спрямованих на формування та утвердження національної ідентичності та національно-патріотичного виховання тощо.

Дякуємо всім, хто долучився до розробки та затвердження місцевих мовних програм, адже це є надзвичайно важливим кроком для популяризації державної мови серед громадян Донеччини, збереження культурної спадщини та зміцнення національної єдності.