портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На другому Міжнародному саміті міст і регіонів Президент наголосив на необхідністі європейської єдності

Опубліковано 09 травня 2024 року, 20:44

«Маємо зробити все, щоб якнайшвидше завершити (і завершити справедливо!) цю російську війну, яка триває на території України, але ставить своєю мішенню всю Європу, європейську єдність, весь європейський проєкт», - на цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час другого Міжнародного саміту міст і регіонів, що відбувся сьогодні у Києві.

Глава держави зауважив, що торік Україна вперше на загальнодержавному рівні відзначила День Європи 9 травня - наступного дня після відзначення річниці спільної для європейських народів перемоги над нацизмом.

«Ми маємо завжди пам’ятати: коли Європа розділена, коли Європою правлять страх, гордощі і несправедливість, коли лідерам Європи не вистачає рішучості, а вороги Європи дозволяють собі забути межі моралі та права, мир руйнується, і руйнується дуже швидко. І тоді потрібні колосальні зусилля, щоб мир повернути. Зараз для Європи точно такий же вирішальний час, який був, тоді, коли сучасний проєкт об’єднаної та мирної Європи лише починався», - підкреслив Володимир Зеленський.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола у своєму виступі нагадала обіцянку зробити Україну повноцінним членом ЄС. За її словами, український шлях до ЄС багато в чому унікальний, оскільки треба враховувати необхідність відбудови інфраструктури і економіки.

«Ми повернемося і відбудуємо разом, бо Україна – то Європа, а Європа – то Україна», – сказала вона.

Перед учасниками саміту виступили Віце-прем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, голова Офісу Президента Андрій Єрмак та інші високопосадовці.

У роботі саміту взяла участь делегація Донецької області, очолювана заступником голови Донецької обласної державної адміністрації Олександром Шевченком, до складу якої також увійшли начальниця управління із забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування Донецької ОДА Наталія Чукова та начальники міських військових адміністрацій. 

За підсумками саміту заступник очільника Донеччини Олександр Шевченко підкреслив:

«Міжнародний саміт міст і регіонів дуже важливий для України зокрема для Донеччини. Це можливість інтеграції проєктів, обміну досвідом та спілкування з представниками 16 країн Європи, США, понад 100 іноземними делегатами. Це свідчить про готовність міжнародних партнерів і далі допомагати, про готовність й надалі надавати підтримку Україні. Символічно, що цей саміт проходить сьогодні, в День Європи. Саме 9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виступив з ініціативою налагодити в Європі спільну координацію та контроль за важкою промисловістю, що унеможливило б підготовку окремої країни до нової війни. Працюємо далі над втіленням політик для досягнення європейських стандартів життя в Україні».

Результатом заходу стало підписання нових угод у рамках міжнародного територіального співробітництва з громадами з Німеччини, Польщі, Словаччини, Молдови, а також ухвалення підсумкової Декларації саміту.