портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На території Донеччини з'явився новий заказник «Хрестищенські Пагорби» площею 160 гектарів

Опубліковано 12 червня 2024 року, 14:02 , Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації

В рамках виконання Плану заходів з реалізації у 2023-2027 роках Стратегії розвитку Донецької області до 2027 року на Донеччині збільшено площу природно-заповідного фонду. 

Згідно з розпорядженням голови Донецької облдержадміністрації, начальника обласної військової адміністрації від 05.06.2024 № 351/5-24, у Всісвітний день охорони навколишнього середовища, природні території загальною площею 160,0 га оголошено ландшафтним заказником місцевого значення «ХРЕСТИЩЕНСЬКІ ПАГОРБИ». 

Заповідна ділянка розташована на території Святогірської міської територіальної громади Краматорського району і включає балку річки Гола Долина, лівої притоки річки Сухий Торець, лівої притоки річки Казенний Торець басейну річки Сіверський Донець. Флора представлена в основному цілинним типчаково-ковиловим степом та невеликою кількістю деревно-чагарникової рослинності. З видів рослин, що потребують охорони зростають ковила волосиста (занесена до Червоної книги України) та самосил гайовий (занесено до Переліку видів рослин, які не занесені до Червоної книги України, але є рідкісними або знаходяться під загрозою зникнення на території області). З видів птахів зустрічаються: орел-карлик, канюк степовий, шуліка чорний, скопа, підорлики великий та малий, могильник, орлан-білохвіст, які занесені до Червоної книги України.

Згідно з геоботанічним районуванням територія заказника відноситься до Донецького лісостепового округу дубових лісів, лучних та різнотравно-злакових та петрофітних степів. Незмінені природні ландшафти Донецького кряжу, цілинні ділянки із добре збереженою рослинністю різнотравно-типчаково-ковилових північних степів, у складі якої присутні рідкісні види, що потребують особливої охорони, є дуже цінними в умовах техногенно розвинутої Донецької області, в якій переважають антропогенно трансформовані території. В цілому, територія демонструє один з небагатьох добре збережених, незайманих ландшафтів долин степових річок з характерною рослинністю заплавних лук і є цінної для Донецької області.

Проект створення заказника був виготовлений ще в минулому році, але внаслідок повномасштабної агресії російської федерації роботи були призупинені. У зв’язку із проведенням на території області активних бойових дій подальші кроки щодо встановлення меж заказника на місцевості, оформлення їх державними знаками та аншлагами та інші заходи відповідно до рішення про оголошення заказника будуть виконані після скасування/припинення військового стану в Україні.

Створення на Донеччині нового об’єкту природно-заповідного фонду – це черговий крок на шляху збереження та відновлення біологічного та ландшафтного різноманіття регіону. Тому, незважаючи на складну безпекову ситуацію, роботи в цьому напрямку будуть продовжені.