портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На зустрічі Ігоря Мороза з представниками Посольства США в Україні та Регіональної місії USAID обговорені проєкти з розвитку Донеччини

Опубліковано 25 вересня 2023 року, 18:38

Питання реалізації в Донецькій області проєктів раннього відновлення, що потребують фінансування з боку міжнародних партнерів та донорів, підвищення спроможності органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування, вирішення проблеми ВПО з Донеччини та релокованих установ області, а також - відновлення та розвитку регіону після деокупації обговорювалися на зустрічі виконувача обов’язків голови Донецької облдержадміністрації, начальника обласної військової адміністрації Ігоря Мороза з представниками Посольства США в Україні, Регіональної місії USAID в Україні та Білорусі та інших міжнародних організацій, що відбулася сьогодні у Посольстві США в Україні.

«Донеччина - одна з шести областей в Україні, що мають сухопутний кордон з росією, а відтак потерпають від викликів, пов’язаних із територіальними зазіханнями країни-агресора; Донеччина - одна з чотири областей України, що охоплені вогнем з лінії фронту; Донеччина - одна з двох областей, що є частково окупованими ще з 2014 року; і лише Донецька область має відповідне розпорядження Кабінету Мінстрів України про обов’язкову евакуацію. За таких умов ми маємо широкий спектр викликів та проблем, які потребують свого вирішення, зокрема і за участю міжнародних організацій», - наголосив на зустрічі Ігор Мороз.

В.о. голови Донецької облдержадміністрації, начальника обласної військової адміністрації Ігор Мороз, директор департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької ОДА Оксана Головко, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької ОДА Ганна Фесенко презентували на зустрічі декілька блоків, які є важливими для Донеччини, і пріоритетні проєкти по них. Це - блоки «Першочергова допомога», «Крайній розвиток», «Допомога донеччанам, які перебувають за межами області» та блок «Розбудова нової Донеччини». Останній блок питань має перспективи обговорення у колі найбільших гравців та інвесторів.

За словами Ігоря Мороза, серед потреб та викликів, з якими стикнулася Донецька область, на першому місці – забезпечення населених пунктів твердим паливом та «булер’янами» напередодні опалювального сезону 2023 – 2024 років. Представники Донеччини зазначили, що розраховують на взаємодію з організаціями-донорами також у питаннях допомоги мешканцям області, що виїхали на більш безпечні території України; забезпечення мінімальними послугами тих, хто залишився на контрольованій території області; можливої допомоги бізнесу як в Донецькій області, так і за її межами; гуманітарної допомоги мешканцям на лінії фронту; роботи з деокупованими територіями Святогірської та Лиманської громад та підготовки до подібних дій при майбутній деокупації; планів щодо реінтеграції тощо.

Очікується, що допомогу у вирішенні цих проблем та викликів і надалі забезпечуватиме більшість проєктів, що фінансуються USAID, - «Економічна підтримка Східної України», «Демократичне врядування у Східній Україні», «Зміцнення громадської довіри UCBI».

«Сьогодні ми презентували нашим партнерам ті тематичні блоки й напрями, які вони насправді у змозі безпосередньо вирішити. Ми привернули до себе пріоритетну увагу USAID і розповіли, що саме нам потрібно сьогодні. Є сподівання на те, що у нас тепер буде кожного разу таке трьохстороннє обговорення, а відтак – перспектива продовження спільної роботи!» - наголосила директор департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Оксана Головко.

Найважливішим результатом проведеної зустрічі стало те, що Директор Регіональної місії USAID в Україні та Білорусі Джеймс Хоуп та спеціаліст відділу демократії та врядування Регіональної місії USAID в Україні та Білорусі Корі Джонстон підтвердили свій намір плідно співпрацювати у напрямку розвитку Донецької області.

На спільну думку учасників зустрічі в Посольстві США в Україні, вона має безпрецедентне значення для позитивного вирішення цілого комплексу проблемних питань регіону.