портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Національна стратегія з оздоровчої рухової активності – які заходи проведено на Донеччині в 2020 році

Опубліковано 13 січня 2021 року, 14:15 , Управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації

Управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації підбило підсумки проведеної у 2020 році роботи за Регіональним планом  заходів  у рамках Національної стратегії з оздоровчої рухової активності. 

 Нагадаємо, що на виконання Указу Президента України від 09 лютого 2016 року № 42/2016 «Про Національну стратегію з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 666-р, розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 25 вересня 2019 року № 1019/5-19 затверджено Регіональний план заходів на 2020 рік.   

Створення мережі сучасних і привабливих спортивних споруд за місцем проживання, у місцях масового відпочинку громадян є однією з найголовніших умов розвитку рухової активності населення. На сьогодні на території області, яка підконтрольна українській владі, проведено низку заходів щодо зміцнення матеріально-спортивної бази.

У 2020 році завдяки реалізації національної програми Президента України «Велике будівництво» на Донеччині з’явилося 5 сучасних стадіонів. 14 травня першим відкрито новий критий футбольний стадіон у краматорському міському парку «Сад Бернацького». Також у Краматорську збудовано спортивно-оздоровчий комплекс по вулиці Парковій. Центром спортивного життя вже став новий стадіон у місті Волноваха. Відкрито оновлені після реконструкції стадіон «Шахтар» у місті Селидове і стадіон імені Юрія Скиданова в місті Слов’янськ.

У рамках реалізації бюджетної програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво мультифункціональних майданчиків для занять ігровими видами спорту», головним розпорядником якої є Міністерство молоді та спорту України, у Донецькій області з’явилось 12 спортмайданчиків: у містах Білозерське, Вугледар, Добропілля, Краматорськ, Покровськ, Селидове, а також у Волноваському, Нікольському та Покровському районах.

Проведено роботу щодо упорядкування мережі центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», удосконалення їх нормативно-правової бази. Так, станом на початок 2021-го в Донецькій області функціонують 18 центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». У 2020 році такий центр почав працювати в Лиманській об’єднаній територіальній громаді.

Діяльність центрів «Спорт для всіх» була зосереджена на створені сприятливих умов для реалізації права громадян на заняття фізичною культурою і спортом, надання фізкультурно-оздоровчих послуг за місцем проживання, а також в місцях масового відпочинку.

У 2020 році центрами «Спорт для всіх» проведено низку заходів, спрямованих на популяризацію, утвердження здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я: «Спорт для всіх у парках і скверах» (активне дозвілля всіх верств населення на свіжому повітрі), «Спортивна зима» в період зимових канікул та Новорічних свят, «Рух заради здоров’я» з нагоди Всесвітнього дня здоров’я, «Мама, тато, я – спортивна сім’я» з нагоди Міжнародного дня сім’ї (захід, який спонукає батьків власним прикладом заохочувати дітей до систематичних занять фізичною культурою та спортом), «Веселі старти» серед учнів з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, «Олімпійське літо» в оздоровчих таборах серед дітей та підлітків, «Спорт для всіх – радість життя» серед людей похилого віку, «Спорт для всіх у кожному дворі» в рамках акції «Олімпійське літо» (активне дозвілля дітей та підлітків у канікулярний період за місцем проживання), «Школа плавання», що передбачає навчання дітей плаванню, як однієї з життєво необхідних навичок, та інші. У зв’язку з карантинними обмеженнями частина цих заходів проводилась онлайн, у соціальних мережах.

Важливою формою залучення населення до регулярних занять фізичною культурою та спортом є проведення спортивно-масових заходів – у 2020 році на території Донецької області відбулось 362 таких заходи. Вони сприяють покращенню фізичної підготовленості, вихованню необхідних рухових умінь та навичок, підвищенню мотивації до занять фізичними вправами.

Проведено роботу щодо забезпечення руховою активністю учнів та студентів навчальних закладів області. Усього до занять фізкультурно-оздоровчою та спортивною діяльністю в області залучено 145 744 осіб.

Також, в умовах карантинних заходів, у 2020 році було започатковано челендж «Тренуйся вдома» із залученням провідних спортсменів та тренерів області. Так, з березня по червень розміщено понад 400 відеороликів, які охопили більше 600 учасників різного рівня підготовки.

Задля забезпечення рухової активності різних верств населення в травні 2020-го проведено захід «Індивідуальний забіг: разом – і для всіх» у безконтактному форматі, який став новим прикладом організації діяльності в умовах карантину. Його учасниками стали близько 450 осіб – представники 16 адміністративно-територіальних одиниць Донецької області.

З метою удосконалення фізичної підготовленості допризовної молоді до служби в Збройних силах України та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України у правоохоронних органах, рятувальних та інших спеціальних службах, проведено обласну спартакіаду, яка охопила понад 200 учнів загальноосвітніх шкіл з 15 територіальних громад області.

У рамках програми спартакіади Донецької області «Повір у себе» в містах Миколаївка, Слов’янськ, Маріуполь та Бахмут відбулися змагання з тенісу настільного, плавання, голболу, баскетболу, легкої атлетики, у яких всього взяли участь 102 дитини з ураженням опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху, розумового та фізичного розвитку. 11 спортсменів від Донецької області виступили на фінальних змаганнях ХХVІІ Всеукраїнської Спартакіади «Повір у себе» з баскетболу та легкої атлетики, де здобули 15 медалей: 2 золоті, 11 срібних та 2 бронзові.

Інші новини за темою