портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Надання допомоги сім’ям з дітьми, які тимчасово перебувають за межами України

Опубліковано 05 червня 2024 року, 18:05 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Допомога при народженні дитини надається відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» та Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751 (із змінами). 

Допомога при народженні дитини надається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

Допомога при народженні дитини призначається за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пізніше ніж через 12 календарних місяців після народження дитини.

Призначення і виплата державної допомоги сім’ям з дітьми здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання (перебування) заявника.

Урядом 24 травня прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 593 «Деякі питання щодо порядку призначення та виплати соціальної допомоги, виготовлення бланків посвідчень і забезпечення виконання рішень суду» (https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-shchodo-poriadku-pryznachennia-ta-vyplaty-sotsialnoi-dopomohy-vyhotovlennia-blankiv-posvidchen-i-zabezpechennia-vykonannia-rishen-sudu-593-240524), якою, зокрема, внесено зміни щодо порядку призначення допомоги при народженні дитини. 

Внесеними змінами передбачається, що на період воєнного стану для призначення допомоги при народженні дитини один із батьків (опікун), який тимчасово перебуває за межами України (крім осіб, які перебувають на території держави, визнаної згідно із законом державою-окупантом та/або державою-агресором щодо України), надсилає за допомогою засобів поштового зв’язку органу соціального захисту населення за своїм зареєстрованим (задекларованим) місцем проживання (перебування) заяву (https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/104/f523418n17.docx) та копії виданих компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, з перекладом на українську мову (далі — заява та документи). Вірність перекладу або справжність підпису перекладача повинні бути засвідчені нотаріально. 

Якщо особа має зареєстроване (задеклароване) місце проживання (перебування) на територіях, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, для яких не визначено дату завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації, такі заява та документи надсилаються на поштову адресу департаменту соціальної політики Рівненської військової (державної) адміністрації. 

Заява та документи не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після їх отримання розподіляються в хронологічному порядку їх надходження між органами соціального захисту населення Рівненської області та надсилаються їм для призначення допомоги при народженні дитини.

Поштова адреса департаменту соціальної політики Рівненської військової адміністрації: вулиця Словацького, 1, м. Рівне, Рівненська область, Україна, 33028.

У зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України, проведенням інтенсивних бойових дій, тимчасовою окупацією деяких територій області, з березня 2022 року департаментом соціального захисту населення Маріупольської міської ради, управлінням соціального захисту населення Маріупольської райдержадміністрації, Вугледарським міським управлінням соціального захисту населення тимчасово призупинено реалізацію повноважень в частині проведення прийому громадян, призначення та фінансування соціальних виплат.

Батьки (опікуни), які тимчасово перебувають за кордоном, і мають зареєстроване (задеклароване) місце проживання (перебування) на території територіальної громади, на якій ведуться бойові дії або тимчасово окупованої російською федерацією, набули можливості надіслати заяву з відповідними документами для призначення допомоги при народженні дитини до визначеного органу соціального захисту населення.