портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Надання всебічної допомоги усім, хто постраждав від сексуального насильства, вчиненого російськими окупантами

Опубліковано 14 травня 2022 року, 14:58 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації

Надання всебічної допомоги українським жінкам та чоловікам, дівчатам та хлопцям, постраждалим від сексуального насильства, вчиненого російськими окупантами є сьогодні край необхідним для цих людей, для відновлення їхнього здоров'я, фізичного та психічного стану.


Коли ми говоримо про всебічну допомогу, то мова йде про медичну  (і домедичну), психологічну, правову, економічну та соціальну. Надання такої допомоги може здійснюватися різними організаціями і суб’єктами.

У ситуаціях російської окупації сіл та міст України часто складно знайти будь-яку професійну допомогу.

Також, складно організувати професійне навчання за традиційною методикою курсів або тренінгів.

Але навчатися для надання допомоги постраждалим потрібно. І таку можливість дають відео курси та відео матеріали, підготовлені фахівцями та фахівчинями з різних дисциплін та аспектів.

Один з перших таких матеріалів «Алгоритм надання етапної допомоги особам, постраждалим від сексуального насильства, пов‘язаного із збройною агресією рф проти України» ви зможете знайти нижче за посиланням. Він підготовлений високопрофесійними фахівчинями - Юлією Володимирівною Давидовою - д.м.н., професорка, зав. відділенням акушерських проблем екстрагенітальної патології ДУ «ІПАГ ім. академіка О.М. Лук’янової НАМНУ» та Алісою Юрієвною Лиманською – провідною науковою співробітницею відділення акушерських проблем екстрагенітальної патології цього ж інституту, к.м.н., доценткою на замовлення Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики Левченко Катерини.

Підтримку для його виробництва надали Світова федерація українських жіночих організацій та Комісія СФУЖО з протидії насильству, за що особиста подяка пані Марті Кебало.

У навчальному відеокурсі представлено алгоритми надання домедичної та медичної допомоги особам, постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією рф проти України.

Відео-курс виготовлений не тільки для медиків, бо домедичну допомогу постраждалому чи постраждалій може і має надати та людина, яка знаходиться поруч, незалежно від фаху чи професії.

Ми визнаємо той факт що росія використовує сексуальне насильство, як зброю війни. У Херсонській, Харківській, Чернігівській, Київський, Сумській та Донецький областях є підтверджені випадки, в тому числі щодо неповнолітніх та чоловіків. Буча стала відома на весь світ звірствами російських окупантів.



Допомога постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом має бути комплексна і спрямована на уникнення повторного травмування під час огляду та опитування.




Дякуємо за роботу. І пропонуємо відео-курс для використання та розповсюдженя.




«Весь цей час ми знаходимся на робочому місці, ми знаємо, що таке оперувати під виття сирен, берегти життя наших пацієнток та їх дітей в бомбосховищах, ми душею та серцем з тими нашими колегами, хто зазнав бомбардувань, перебування безпосередньо в зоні військових дій, тими, хто працює зараз військовим медиком, є членом ТРО та знаходиться в лавах ЗСУ. Ми готували цей курс з повагою до Вас, УКРАЇНСЬКІ лікарі».