портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

НАТО збирає разом експертів з Молдови і України для посилення співробітництва у протидії гібридним загрозам

Опубліковано 25 листопада 2023 року, 10:48

Експерти з Молдови і України зібралися в Кишиневі для обміну досвідом щодо гібридних загроз і викликів, набутим за час повномасштабного російського вторгнення в Україну, і поділитися уроками, отриманими при протидії гібридній тактиці.

Організований в рамках Платформи Україна – НАТО з протидії гібридній війні, цей захід вперше відбувся в Республіці Молдова. Він надав можливість поглибити діалог і співробітництво між безпековими і оборонними інституціями України і Молдови, а також вдосконалити міжвідомчу співпрацю. Представники країн Альянсу і Місії партнерства ЄС в Молдові також взяли участь у дискусіях.

Учасники зосередились на колі питань, що належать до гібридних загроз і стійкості, в тому числі: стратегічних комунікаціях і дезінформації урядовій і міжурядовій співпраці, енергетичній безпеці і захисті критичної інфраструктури. «Ці експертні консультації покликані зміцнити стійкість і сприяти запобіганню і протидії гібридним атакам. Присутність такої великої кількості експертів створює унікальну можливість висвітлити і проаналізувати спільні гібридні ризики і загрози для Молдови і України», – сказала Міхаела Шимакова, керівниця Офісу зв’язку НАТО в Молдові.

Платформа була створена в 2016 році як інструмент сприяння обмінам між НАТО і Україною щодо російської гібридної тактики, в тому числі через розробку інструментів оборони і посилення стійкості. Платформа працює над відбором партнерів, які зазнають гібридного тиску з боку Росії.

*Згідно інформації з сайту https://www.nato.int/