портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Не зовсім новий та зі зміненими комплектуючими: вугледобувне держпідприємство Донеччини під виглядом нового придбало прохідницький комбайн за 44 млн грн

Опубліковано 02 жовтня 2023 року, 19:23

Аудитори управління Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області перевірили закупівлю державним вугледобувним підприємством в 2023 році прохідницького комбайну вартістю 44,2 млн гривень.

Приводом до проведення перевірки стали відомості в засобах масової інформації, які поставили під сумнів законність даної операції.

За даними електронної системи публічних закупівель Prozorro процедуру закупівлі було проведено з одним учасником, що надав пропозицію на початку лютого поточного року. Вже за два тижні поспіль він отримав передплату - 75 відсотків вартості саме нового комбайну, як було передбачено умовами договору, укладеного за результатами закупівлі.

Остаточний розрахунок з постачальником було проведено майже одразу в повному обсязі після отримання вугледобувним підприємством шахтної техніки, хоча вона й виявилась зовсім не новою.

Аудиторами з’ясовано, що поставлений комбайн фактично був законсервований ще у 2013 році, а потім вже в розібраному стані, окремими вузлами та деталями переданий на завод для повузлового збирання. Так за державні кошти замість нового обладнання було отримано комбайн зі зміненими після проведення передпродажної зборки комплектуючими.

За результатами перевірки об’єкту контролю направлено вимогу щодо притягнення до відповідальності винних осіб та проведення роботи з постачальником стосовно повернення коштів або заміни продукції на нову відповідно до умов договору.

Матеріали перевірки передано до правоохоронного органу задля надання оцінки діям посадових осіб державного підприємства.

 

Пресслужба Управління Східного офісу

Держаудитслужби в Донецькій області