портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Молода людина року": історії, що надихають

Опубліковано 13 серпня 2024 року, 19:33 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Шевченко Крістіна номінація «Серце, віддане Донеччині» 

Шевченко Крістіна з смт Нью-Йорк. У 2019 році заснувала громадську організацію «Ініціативна молодь Українського Нью-Йорка» (ІМУН). Діяльність організації спрямована на розвиток дітей та молоді, збереження культурної спадщини, популяризацію української культури, допомогу та підтримку ЗСУ. «ІМУН» увійшла до складу ініціативної групи, яка працювала над поверненням історичної назви смт Нью-Йорк (раніше селище мало назву Новгородське).

Організація заснувала фест «Купальські традиції в Нью-Йорку», опікувалась німецьким цвинтарем, де могили засновників Нью-Йорка - німців-менонітів. Спільно з ОСББ «Нью-Йорк» організовували екохвилі - акції з прибирання місцевого парку. Згуртовували громаду через місцеві проєкти та заходи - проводили «Дискотеки поколінь», День захисту дітей, зробили ремонт в ігровій кімнаті дитячого відділення Центральної лікарні м. Торецьк. Популяризували українські традиції: відродили традицію колядування, організовували свято Колодія, «Новорічна ніч у нью-йоркських традиціях». Молодь була учасниками документального кіно «Відстань» про підлітків Донеччини та Луганщини Ірини Цибух. Були учасниками автопробігів «Нью-Йорк-Торецьк-Покровськ-Авдіївка» в день визволення міст Донеччини від російської окупації. Були організаторами фесту на день селища «Happy birthday, New York». Висвітлювали історію створення Нью-Йорка, встановлювали банери з історичними фактими та фотографіями в паркових зонах. Стали учасниками фільму «ЄвроДонбас» режисера Корнія Грицюка, говорили про європейську історію Нью-Йорка та сходу України.

Перед початком повномасштабного вторгнення, відчуваючи напругу та небезпеку, звертались до європейської спільноти у відеозверненнях, де просили допомоги для України та зброї для захисту незалежності та свободи. Співпрацювали з журналістами багатьох країн, розповідали про життя на лінії фронту з 2014 року.

Після початку повномасштабного вторгнення у березні-квітні 2022 року організація допомагала гуманітарною допомогою нью-йоркчанам.

«ІМУН» займається закриттям базових потреб військових (збори на дрони, плати ініціації, антени підсилення сигналу, ремонт машин тощо), на фронт передають смаколики, домашня консервація та листи.

Започаткували лінійку одягу «Український Нью-Йорк», виручені кошти з якої пішли на актуальні збори для бригад.

У 2021 році допомагали з організацією «Нью-Йоркського літературного фестивалю». У 2023 році разом з громадською організацією «Нью-Йоркський літературний фестиваль» стали співзасновниками «NY Camp» у пам’ять Вікторії Амеліної для молоді смт Нью-Йорк. У 2024 році знову організується «NY Camp» для молоді Бахмутського району.

З початку 2023 року і до сьогодення Крістіна співпрацює з Маріупольською спілкою жінок «Берегиня» у межах проєкту з розповсюдження інформаційних газет «CхідNOW» для внутрішньо переміщених осіб.

У 2023 році долучилася до створення благодійного фонду «Український Нью-Йорк», діяльність якого спрямована на закриття потреб військових. Команда передає на фронт сітки, зарядні станції, сухі душі, смаколики, антени для підсилення сигналу, машини, тепловізори та інші корисні прилади.

Крістіна як волонтер відвідує ребцентр, де захисники проходять реабілітацію після поранень та ампутацій.

«Мрію про повернення на Донеччину в український Нью-Йорк. А поки набираємось досвіду, будуємо плани, підтримуємо армію, бо робити після перемоги буде багато як у відновленні, так і з людьми, постраждалими від російської агресії та терору» - каже Крістіна.