портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Молода людина року": історії, що надихають

Опубліковано 23 серпня 2024 року, 18:57 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Олександр Семілетов номінація «Громадський діяч року»

Олександр Семілетов народився і виріс в Авдіївці. З 2016 року хлопець працював на Авдіївському коксохімічному заводі (АКХЗ) майстром виробничої дільниці на вуглезбагачувальній фабриці. Продовжуючи трудову діяльність, паралельно здобував вищу освіту. У 2019 році після завершення навчання в ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» у місті Покровськ отримав диплом магістра за спеціальністю «Гірництво».

24 лютого 2022 року життя Олександра, як, власне, і життя переважної більшості українців, зазнало кардинальних змін. Через постійні обстріли і перебої електропостачання за кілька місяців після початку повномасштабної війни найбільший в Європі промисловий гігант - АКХЗ зупинив своє виробництво. Олександр залишився без роботи. Але з чітко усвідомленим бажанням допомагати тим, хто в той важкий період опинився у скруті. Тож переїжджати до відносно безпечнішого міста авдіївець не став і, обʼєднавшись з іншими небайдужими містянами, почав волонтерити. Разом із друзями він заснував громадську організацію «Корисні люди з міста Авдіївка на Донеччині», у складі якої вдалося суттєво допомогти населенню рідного міста, яке тривалий час, незважаючи на обстріли, залишалося в своїх домівках.

Спільно з міською владою і силами своєї організації Олександр активно надавав гуманітарну допомогу мешканцям міста. Передавав продуктові набори, годував безпритульних тварин (більш як півтори тони корма він завіз у місто), роздавав гігієнічні набори, питну воду, ковдри і багато інших потрібних речей. Стараннями небайдужого авдіївця і його напарників у місто протягом активної фази бойових дій було завезено 56 418 буханок хліба. Загалом для допомоги Авдіівці Сашко та його ГО залучили 3 927 517 гривень грантових коштів. Окрім надання допомоги безпосередньо у пункті її роздачі, Олександр Семілетов здійснював адресну доставку тим людям, які не в змозі були прийти самостійно, займався евакуацією населення з Авдіївки. Та вивіз Сашко не лише людей. Були врятовані 37 собак і 22 кота.

Дуже важливою і, безперечно, особливо цінною справою, яку здійснив Олександр на початку весни 2022 року, була евакуація компʼютерної техніки, меблів і архівних документів із державних установ. Він також брав участь в евакуації персоналу і обладнання Авдіївської лікарні безпосередньо напередодні окупації міста у лютому 2024 року. Завдяки донорам, які підтримали організацію «Корисні люди», вдалось допомогти жителям Авдіївки павербанками, акумуляторами, електропилами, буржуйками, ліхтарями, пледами, термобілизною, газовими балонами, тентами та іншим матеріалами для подолання наслідків обстрілів, а також медикаментами і паливом для забезпечення роботи генераторів - для стабільного функціонування міської лікарні, бойлерних та вишок мобільного зв'язку. Загалом за два останні роки реалізовано понад півсотні гуманітарних проєктів.

Крім того, завдяки сприянню благодійників, авдіївський гуманітарний пункт і міську лікарню Сашко з однодумцями забезпечив зарядними станціями, а релокований до Києва медзаклад Авдіївки - генератором. Також за підтримки міжнародних організацій-партнерів Олександр зі своєю ГО передав побутову техніку до гуртожитку для ВПО у місті Новогродівка і до шелтеру міста Покровськ. За цей час він з колегами неодноразово опинявся під обстрілами російської армії - по дорозі до Авдіївки, безпосередньо у міському гуманітарному штабі, а також при розвезенні допомоги вулицями міста.

Сьогодні Олександр Семілетов продовжує брати участь у житті рідної громади і допомагати людям. Але напрямок роботи трохи змінився. З червня 2023 року він працює у Територіальному центрі соціального обслуговування та надання соціальних послуг Авдіївської міської ради, а також активно долучається до різного роду громадських слухань, є діючим членом Ради з питань ВПО і входить до складу Координаційного центру підтримки цивільного населення при Авдіївській міській військовій адміністрації.

З моменту окупації рідного міста у лютому 2024 року авдіївський волонтер не припинив своєї діяльності і у вільний від роботи час продовжив надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам на території Очеретинської і Покровської громад, зокрема у прифронтових селах, у містах Мирноград і Покровськ. У теперішній час Олександр Семілетов зі своєю громадською організацією у співпраці з Авдіївською міською військовою адміністрацією працює над відкриттям гуманітарних хабів по всій країні - всюди, де є найбільші скупчення переселенців з Авдіївки і Донеччини.