портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Молода людина року": історії, що надихають

Опубліковано 27 серпня 2024 року, 19:05 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Ольга Кульчицька номінація «Молодіжний працівник року»

Ольга Кульчицька народилася в невеличкому селищі Новодонецьке Добропільського району в шахтарській родині. Закінчуючи школу, Ольга чітко знала, чого хоче – бути психологинею. Здобула освіту у Донецькому національному університеті в 2014 році і планувала будувати свою кар'єру в Донецьку, але через вторгнення рф на територію України і початок АТО вимушена була повернутися до рідного селища.

Професійний шлях розпочався з роботи в школі, де вона психологинею працювала 6 років, 3 з яких була ще й заступником директора з навчально-виховної роботи. За час робота в школі Ольга активно популяризувала серед учнів важливість психологічної підтримки та намагалась сформувати довіру до психолога. Одним із пріоритетних напрямків її роботи був психологічний супровід дітей з особливими освітніми потребами. Ольга розробляла програми корекції, прагнула максимальної допомоги родинам з такими дітьми.

Кілька років Ольга очолювала міську «Школу молодого психолога», а пізніше стала керівником педагогічної спільноти практичних психологів та соціальних педагогів Добропільської громади.

Зараз Ольга працює в Центрі професійного розвитку педагогічних працівників Добропільської міської ради, координує діяльність психологічної служби Добропільскої громади, надає психологічну підтримку не тільки освітянам, а й всім мешканцям громади, які її потребують.

Починаючи з 2019 року Ольга Олександрівна в авангарді роботи за підтримку психічного здоров'я, профілактику булінгу, насилля та негативних проявів поведінки серед дітей та молоді була активним учасником робочої групи міського проєкту «Я обираю світ без булінгу». Вона є постійним спікером молодіжної програми «Вирішуй поки молодий» студії «ТБ та преси «Рожевий слон» Центру дитячої та юнацької творчості Добропілля.

З перших днів війни вона мобілізувала навчання практичних психологів закладів освіти громади від міжнародної громадської організації «People in Need» та соціально-психологічного проєкту «Vela», стала координатором волонтерської групи, яка надавала психологічну підтримку дорослим і дітям з м. Волноваха, які були вимушені залишити свої домівки і переїхати до м. Добропілля. Це допомогло підтримати педагогів та учнівську молодь, не розгубитися та сформувати психологічну стійкість перед викликами повномасштабного вторгнення.

Ольга Олександрівна ініціювала реалізацію проєктів психологічної підтримки «Життя триває» та «PRO_MentalHealth», у межах яких провела тренінги та практикуми для педагогів та закладів освіти Добропільської та Шахівської громад в 2022-2024 рокух. Один із своїх проєктів представила на VІІІ загальноукраїнському конкурсі найкращих проєктів у сфері освіти дорослих у 2023 році.

Ольга Олександрівна активно навчає і навчається, розвиває і розвивається, перебуває у постійному русі свого професійного розвитку.

Вона надає допомогу родинам переселенців з дітьми, що потребують допомоги, і які постраждали внаслідок воєнних дій та мають проблеми ментального здоров'я. Для кожного підопічного у психологині свій підхід, кожній дитині чи дорослому вона відкриває своє серце, занурюється в проблему, допомагає відшукати шляхи виходу.

У межах освітньої ініціативи Донецької облдержадміністрації «Безпечна школа онлайн» брала участь у розробці та проведенні серії онлайн-уроків для дітей «Школа блогерів безпеки». Співпрацює з Освітнім Hubом «Донеччина», Центром психологічної підтримки Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, виступає під час онлайн-зустрічей обласної спільноти практичних психологів та соціальних педагогів області, ділиться досвідом та допомагає молодим психологам, зокрема провела вебінар про дитячі страхи, їх вікові особливості та шляхи роботи з ними.

Психологиня була долучена до групи консультантів «Освітніх навчальних пунктів» Донецької області для надання професійної підтримки та допомоги дітям Лиманської та Святогірської громад.

Ольга взяла активну участь у Національному проєкті психічного здоров’я з надання першої психологічної допомоги та емоційної підтримки учасникам освітнього процесу, ініційованому першою леді України Оленою Зеленською, за що була нагороджена заохочувальною відзнакою Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Для того, щоб бути максимально ефективною в роботі та надійною підтримкою для чоловіка, який служить у лавах ЗСУ, Ольга пройшла курс особистої психотерапії та постійно займається самоосвітою - читає фахову літературу, бере участь у різноманітних вебінарах, тренінгах, має друковані роботи як учасниця фахових науково-практичних конференцій.