портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Катерина Калюжна (номінація "Журналістка року")

Опубліковано 20 вересня 2023 року, 13:25 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь -  Катерина Калюжна (номінація "Журналістка року").

Катерина Калюжна народилася в місті Макіївка. У 2012 році вступила до Маріупольського державного університету на спеціальність «Журналістика». Фактично з того періоду розпочався її шлях у професію.

Спочатку Катерина писала для студентської газети, згодом – у місцеві видання. Паралельно вона отримувала другу вищу юридичну освіту в Макіївці. Та завершити навчання там не судилося через початок російської агресії. Рідне місто Катерини потрапило під окупацію. Відтоді вона остаточно переконалася, що влаштовуватиме життя у вже рідному Маріуполі. Бувши студенткою, Катерина почала працювати на своїй кафедрі лаборанткою. Та жага до професійного росту взяла верх. Тому вона працевлаштувалася спочатку на місцевий телеканал «TV-7», а згодом стала контент-менеджеркою на «Громадському радіо». 

Коли Катерині запропонували роботу в Маріупольському порту, вона одразу погодилася. Там працювала спочатку журналісткою в корпоративній газеті «Маріупольський портовик», згодом – менеджеркою зі зв’язків з громадськістю. Неодноразово її статті та фотографії займали призові місця на обласних та всеукраїнських конкурсах. Паралельно була кореспонденткою 24 каналу, "Суспільне. Донбас" та місцевої газети «Іллічівець. Місто». Всі її сюжети та тексти були про Маріуполь, про культурні, освітні проєкти, захисників та захисниць Донеччини. 

Окреме місце в житті журналістки займає навчання. Вона вважає, для того, щоб грамотно робити свою справу, треба постійно вдосконалювати свої теоретичні знання. Зокрема, Катерина закінчила школу «Молодь в політиці», вивчала, як працювати під час виборів, як повинен організовувати роботу журналіст в екстремальних ситуаціях, як писати на гендерночутливу тематику тощо. 

У 2020 році Катерина пішла у декретну відпустку. Та затриматися там довго не змогла. Вже за декілька місяців після народження сина повернулась у професію й стала журналісткою онлайн-журналу про Схід Свої.City. Для видання вона писала про життя в Маріуполі, його жителів. Для неї було важливо, аби про Маріуполь говорили не стільки, як про форпост між лінією розмежування, скільки як про квітуче, розвинуте та перспективне місто, в якому живуть справжні патріоти. 

Попереду було багато творчих і професійних планів. Та 24 лютого 2022 року життя поділилося на «до» та «після». Катерина до останнього не вірила в те, що буквально за декілька тижнів її Маріуполь перетвориться на мертве місто, загинуть тисячі людей. Вона з родиною прийняла рішення залишатися вдома. Думала, продовжуватиме боротьбу на інформаційному фронті та повідомлятиме про реальну ситуацію в Маріуполі. В перші дні повномасштабного вторгнення Катерина розповідала про те, що відбувалося в місті. Та згодом, коли пропав зв’язок, сама опинилася в інформаційному вакуумі. Перебуваючи в блокаді, Катерина вела свій щоденник війни. В середині березня, коли вони з родиною змогли вибратися, опублікувала його на Свої. 

Трохи оговтавшись від пережитого, вона знову стала до роботи. Їй вдалося знайти сили розповідати світові про своїх земляків, які змогли вибратися з блокади та окупації; про тих, хто ціною власного життя захищав й продовжує захищати наші землі; про родини, які чекають на своїх близьких з полону; про тих, хто попри все продовжує боротьбу на своєму фронті.

Крім того, Катерина збирала свідчення жителів Сходу для проєкту «Трибунал для путіна» Української Гельсінської спілки з прав людини. Для неї дуже важливо, аби світ знав правду про воєнні злочини ворога.

Нині Катерина на Дніпропетровщині. Її чоловік боронить Донеччину. Попри все журналістка вірить в Перемогу та відновлення українського Сходу. А її найбільша мрія – зробити репортаж зі звільнених Маріуполя та Макіївки, розповісти про їхню відбудову та те, як розквітає її рідна Донеччина.

Матеріал надано управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації 

Інші новини за темою