портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Майя Ключова (номінація "Культурне досягнення року")

Опубліковано 17 серпня 2023 року, 17:53 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Майя Ключова (номінація "Культурне досягнення року"). 

Майя Ключова (Яривчик) народилася на Донеччині у 1979 році. Із самого дитинства захоплювалася читанням. Власне, у 4 роки (як тільки опанувала науку читання) і з’явилася любов до слова, успадкована від дідусів-бабусь та батьків. Коло читацьких інтересів було дуже широким: від історії криміналістики та науково-популярної фантастики до психології та філософії. Саме інтерес до літератури і визначив вибір подальшої професії.

У 1998 році  Майя вступила до Слов’янського державного педагогічного інституту на факультет української філології. Там протягом навчання брала участь у створенні факультетської малотиражки «Vita Nova» та літературно-мистецького альманаху «Євшан».

У 2002 році вийшла друком перша поетична збірка «Перший дотик», за нею у 2006-му друга – «Сезон печалі». Ще три поетичні збірки вийшли протягом 2005-2007 років у співавторстві: «Сіяч, який сіє себе із руки» (з Володимиром Півнем та Сергієм Горбатенко), «Ми, повстанці, - сини України» (з В. Півнем), «Із Сіячем на одній хвилі» (з В. Півнем та Василем Голобородько). У 2019-му побачила світ ще одна поетична збірка «Справжня». А у 2021 році Майю прийняли до Національної спілки письменників України. З 1997 року - член Всеукраїнського товариства «Просвіта». З 2003 року - член Конгресу українських націоналістів.

З 2004 по 2010 роки була лауреатом і постійним автором конкурсу «Місто моє, ти для мене єдине», присвяченого Слов’янську.

Тематика  творів письменниці  достатньо різноманітна: природа, світ навколо, почуття, філософія, громадянська лірика, вірші про війну.

З 2004 року і по сьогодні  Майя працює в Новодонецькому опорному закладі І-III ступенів загальної середньої освіти Новодонецької селищної ради Донецької області (учителем української мови та літератури, заступником директора). За цей час була багаторазовим лауреатом і переможцем обласного фестивалю «Шукай краси, добра шукай!».

У 2016 році її оповідання для дітей про героїв фронту і тилу здобули диплом III ступеню в номінації «Проза для дітей»  на конкурсі літературної творчості «Кальміюс» (за підтримки USAID). Тоді ж кілька оповідань були надруковані у спецвипуску «Великої Дитячої Газети» - «Героям слава!» (видавництво «Мамине сонечко»).

 У 2019 році стала лауреатом Міжнародного літературного конкурсу «Бути Людиною» (прозові твори про людей-очевидців II світової війни).

Отримала Гран-прі Відкритого фестивалю-конкурсу читців, поетів та художників «Любіть Україну!» ім. В. Сосюри. Лауреат I Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Поетичний десант у Слов’янську» (номінація «Природа рідного краю», 2019).

 Поезія на тему війни увійшла до антології ‘In principio erat Verbum’ у перекладах різними мовами (у процесі видання). 23 березня цього року  вірші про війну читали зі сцени у Латвії на «Українських вечорницях». Зараз Майя активно пише поезію.

Окрім літературної діяльності, бере активну участь у житті громади й селища. Зокрема, у 2018 році разом із колегами створила та реалізувала проєкти для учнів школи та селища: «Ляльковий театр S3» (загальною вартістю 75 тис. грн), «OpenAirClass» - додатковий навчально-виховний простір для навчання на повітрі (загальна вартість 60 тис. грн) та інші — ДТЕК: Енергоефективні школи: Нова генерація (2017 - 2018 рр.); Динозаври крокують Україною (2019 рік); Життя в стилі біоритмів (2019 рік).

Як учитель Майя намагається прищепити своїм учням любов до слова та літератури. Співпрацює з бібліотеками селища та України, підтримує зв'язок з письменниками сучасності та авторами творів для дітей. У своїй творчості прагне донести до читачів основи української ідеї та національної самосвідомості, розкрити проблеми, актуальні сьогодні в країні.

Як і всі українці Майя очікує перемогу, щоб ще більше донести свої твори до широкої аудиторії слухачів.

Публікація підготовлена управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації


Інші новини за темою