портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Оксана Гатченко (номінація "Вчителька року")

Опубліковано 25 серпня 2023 року, 14:59 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Оксана Гатченко (номінація "Вчителька року").

Краматорчанка  Оксана Гатченко з дитинства мріяла бути вчителькою. Оскільки її улюбленим предметом була математика, то після закінчення школи взагалі не було питання, куди йти далі вчитися. Закінчила Слов’янський педагогічний інститут з червоним дипломом у 1995 році. І вже багато років працює вчителем математики Краматорського ОЗЗСО «Академічний».  Спеціаліст вищої категорії,  має педагогічне звання «Учитель-методист». 

Описати Оксану Михайлівну можна чотирма «П»: пані, патріотизм, професіоналізм, прогресивність.

П – Пані. Стильна, завжди елегантна, жіночна. Пані Оксана має коханого чоловіка, з яким вже 32 роки в шлюбі, і двох чудових дітей — доньку і сина, а також двох онуків. Чоловік служить в армії з 2014 року. У 2014 – 2016 роках брав участь в АТО. І сьогодні він несе службу в лавах Збройних сил України. А його вірна дружина завжди поруч, завжди підтримує. 

П – Патріотка. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Оксана Михайлівна допомагала місту, країні, як могла: робила «коктейлі Молотова», збирала речі для поранених бійців і відвозила їх до лікарні, готувала їжу для військових.

П – Професіонал. Але найкраще у неї виходить учити дітей математики. Пані Оксана зізнається: «Я щаслива, коли бачу, як сяють очі дітей, коли їм вдалося розв’язати складну задачу. Мені приємно, коли діти кажуть, що шкода, що в суботу немає математики». 

За час своєї роботи вчителька  підготувала багатьох переможців міських і обласних олімпіад. За останні 5 років має 10 переможців міського етапу і 3 переможців обласного етапу олімпіади з математики. Успішно працює в профільних фізико-математичних класах. Так, у  2022 році 7 її учнів здали НМТ з математики на 200 балів, а середній бал НМТ-2022 з математики в 11-Б класі, де Оксана Михайлівна була класним керівником - 184,36! Дві її випускниці 2022 року вступили до КНУ ім.Т.Г.Шевченка на спеціальність «прикладна математика». 

Оксана Михайлівна намагається робити все можливе, щоб учні в цей час не мали ніяких освітніх втрат, всупереч дистанційному навчанню: «Я намагаюся прищепити їм любов до математики, вчу логічно мислити, аналізувати проблемні ситуації. Дуже приємно чути й читати відгуки батьків учнів про мою роботу».

П – Прогресивність. Оксана Михайлівна – це творча енергія та активність, справжній прогресивний рушій математичної спільноти міста, справжній лідер та новатор в освіті. Її ініціативи та зусилля спрямовані на підвищення якості освіти та розвиток математичної спільноти. З 2010 року  успішно очолює міську професійну спільноту  вчителів математики. Своїми надбаннями й знаннями з радістю ділиться з колегами на методичних заходах навчального  закладу та міста під час проведення консультацій, майстер-класів, презентацій, виступів на професійних засіданнях.

Її професійне портфоліо вражає: член обласного журі з перевірки олімпіадних робіт з математики, старший екзаменатор з перевірки робіт ЗНО з 2016 по 2021 рік, член фахової предметної групи (апеляційна комісія) ЗНО з математики. Протягом 2019-2021 років була членом комісії  з визначення схеми оцінювання третьої частини ЗНО (УЦОЯО, м. Київ). У листопаді 2020 р. була куратором І (зонального) етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021» у номінації «математика», за що отримала подяку організаторів конкурсу.

Оксана Михайлівна у листопаді 2022 року організувала і провела міський етап онлайн-олімпіади з математики в Краматорську. Її досвід дуже  допоміг у подальшій організації олімпіад з інших предметів у місті. У травні 2023 року організувала роботу вчителів математики міста для заповнення платформи Е-case з метою підготовки випускників міста до НМТ.

Недаремно пані Оксана стала обличчям електронного інформаційно-методичного вісника “КРАМ.ОСВІТА” КУ "Центр професійного розвитку педагогічних працівників" м. Краматорськ.

Ось така вона, жінка Донеччини, учителька Гатченко Оксана Михайлівна, яка своєю працею та відданістю змінює навколишній світ.  «Що я люблю? Люблю математику, люблю читати цікаві книжки, люблю гумор, теплі зустрічі у колі своєї родини. Що я не люблю? Не люблю, коли говорять неправду і зневажають нашу країну. Тому своїх учнів виховую такими, щоб вони любили свою країну, пишалися тим, що вони – українці».

Її історія нагадує нам, що кожен з нас може внести вагомий внесок у розвиток громади, країни та світу навколо нас.

Матеріал надано управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації