портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Олена Голощапова (номінація "Психологиня року")

Опубліковано 04 вересня 2023 року, 19:07 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь – Олена Голощапова (номінація "Психологиня року").

Олена Вікторівна Голощапова – освітянка, психолог-методист, спеціаліст вищої категорії, волонтер Національного товариства Червоного хреста України, голова громадської організації «Імпульс Донеччини», членкиня Громадської ради при Донецькій обласній державній адміністрації, керівник проєкту «Родина для кожної дитини», який реалізується БФ «РІДНІ» у партнерстві з ЮНІСЕФ.

«Для мене допомога людям, підтримка дітей та їхніх сімей є пріоритетом мого життя. Я хочу, щоб кожний відчував себе в єдиному колі добра, любові, попри всі складнощі й життєві негаразди. Для себе я обрала гуманітарний шлях, який пройдено від волонтера до створення власної громадської організації та керівника масштабного проєкту. Я там, де є, й роблю те, що можу!», - говорить Олена Голощапова.

Після 2014 року Олена займалася благодійною діяльністю, їздила на лінію розмежування та надавала психосоціальну допомогу населенню. Почала навчатися писати освітні й соціальні проєкти. Завдяки цьому створила кабінет для занять із дітьми з особливими освітніми потребами, безпечний простір для молодих жителів та їхніх батьків «Імпульс» у м. Костянтинівці Донецької області, де народилася й працювала. Всі її ідеї знаходили підтримку родини та колег з НВК «Ліцей із ЗШ І-ІІІ ступенів» Костянтинівської міської ради. Таким чином встигли організувати й провести регіональну (не)конференцію EdCamp для освітян області, зібрати кошти на спортивний майданчик «Воркаут», облаштувати та запустити роботу спортивного лазертагу клубу «Red Line» в міському парку. А ще була безліч заходів, акцій та активна участь у житті міста і Донецької області. Олена нагороджена Дипломом подяки від благодійного фонду Катерини Ющенко, відзнакою за роботу від голови Донецької обласної державної адміністрації Павла Кириленка. Вона стала героїнею сюжету новин каналу «1+1» з нагоди 30-річчя Незалежності України як людина, яка любить свою роботу та виявляє активну громадянську позицію.

«День 24 лютого 2022 року став для мене відправною точкою, коли змінилися цінності й прийшло нове усвідомлення своєї ролі в суспільстві, - зазначає Олена. - Моя віра в себе, у сили України, у волонтерів росла з кожною хвилиною. Я відчувала тривогу, страх, але щодня шукала можливості допомоги постраждалим людям, які почали їхати в наше місто з гарячих точок».

Щодня в Костянтинівку приїздили понад сто сімей, які потребували харчових продуктів, гігієнічних наборів, одягу, ліків. ГО «Імпульс Донеччини» та її команда, освітяни, волонтери Національного товариства Червоного Хреста України збирали все необхідне, інформували про можливості для евакуації, їздили під час сирен та загрози ракетних ударів за продуктовими наборами, які розвантажували й роздавали вимушено переміщеним особам з Харкова, Ізюма, Волновахи, Новотроїцького, Маріуполя. Вони забезпечили дитячу лікарню, інфекційне відділення та пологовий будинок памперсами, дитячим харчуванням на перші дні. Встигли написати та реалізувати проєкт щодо облаштування центру для біженців на базі школи № 8 та соціального гуртожитку для дітей-сиріт. Зокрема, завезли постільну білизну, пралку, подушки, ковдри, посуд, електрочайники та пічки, водонагрівачі, меблі для кухні, столи, шафи, стільці, крани, мікрохвильовки.

На початку квітня Олена вирішила евакуюватися разом з дитиною до Європи, бо життя в рідному містечку ставало дедалі складнішим та ризикованим для життя. Вони виїжджали потягом з Краматорська, вагони були переповнені, багато жінок та дітей. Молода жінка зрозуміла, що не зможе бути так далеко від своєї країни й у разі виїзду нічого не зможе робити для її порятунку на своєму рівні. Олена разом з дитиною доїхали до Львова. Жили в прихистку, пізніше знайшли житло. А вже потім розпочалася активна діяльність на новому місті.

Робота в кол-центрі волонтером, проведення тренінгів з першої психологічної та психосоціальної допомоги у Львові для психологів, освітян, представників неурядових організацій, збір речей для постраждалих, яких привозили з Бахмута в лікарні Костянтинівки, інформування населення про різні можливості допомоги, участь в хакатоні з метою написання проєкту. Під час війни молодій жінці довелося захищати дипломну роботу, щоб отримати вже другу вищу освіту «Публічне управління та адміністрування».

«Нам вдалося організувати та провести дистанційний творчий конкурс «Підтримай своїх» для ста дітей Донеччини, в якому взяла участь молодь з різних куточків України, - розповідає Олена Голощапова. - У Львові нагородили активних учасників, іншим відправили подарунки поштою. Також знайомимося з новими партнерами та різними організаціями – це ГО «Союз Українок», з програмами UPSHIFT, представниками Львівської обласної державної адміністрації та управління освіти м. Львова. Мали зустріч та можливість записати мотиваційно-привітальне відео для освітян Донеччини з міністром освіти та науки України Оксеном Лісовим і народним депутатом України Сергієм Бабаком».

Наразі в Олени ще багато ідей, подій, які націлені на те, щоб нести світло добра й віру в нашу незламність.

Інші новини за темою