портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Олена Ніколаєва (номінація "Вчителька року")

Опубліковано 19 вересня 2023 року, 12:12 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь -  Олена Ніколаєва (номінація "Вчителька року").

Олена Ніколаєва народилася 17 вересня 1988 року в чарівному селі Мелекіне на березі Азовського моря. Мала щасливе дитинство, легко і з задоволенням вчилася в школі, яку закінчила з золотою медаллю. Свою професію обрала свідомо, завдяки матері, вчительці математики, яка прищепила доньці любов до свого предмета ще з дитинства, раз і назавжди. Інформатику Олена для себе відкрила вже в університеті й тепер постійно поповнює свої знання та навички в цьому безмежному просторі можливостей. Вищу освіту здобула в Бердянському державному педагогічному університеті за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Математика» з кваліфікацією викладач математики, вчитель основ інформатики. А у 2019 році закінчила Маріупольський гуманітарний університет та здобула кваліфікацію магістр за спеціальністю «Менеджмент» з професійною кваліфікацією «Магістр з управління. Керівник підприємства, установи та організації (у сфері освіти та виробничого навчання)».  

Олена до початку повномасштабної війни працювала заступником директора з навчально-виховної роботи, вчителькою математики, інформатики у Мелекінській школі Мангушської ТГ Маріупольського району Донецької області, яка нині знаходиться на окупованій території. Вимушено покинувши власну домівку, разом із сім'єю Олена Вікторівна оселилася в Чернівцях. Опанувавши себе, почала волонтерити. Задумуючись над тим, де найбільше зараз потрібна країні, зрозуміла, що треба робити те, що найкраще вміє, а це робота з дітьми. Тому долучилася до проєкту  «СпівДія заради дітей», який реалізується командою благодійного фонду «СпівДія» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Міністерства молоді та спорту України. Діяльність у проєкті полягає в тому, що команда фахівців надає психоемоційну підтримку дітям, які того потребують, відновлює їх ментальне здоров'я. Олена Вікторівна є координаторкою цього проєкту у місті Чернівці. Коли стало остаточно зрозуміло, що в рідній школі не буде працювати, долучилася до організації онлайн-школи своєї громади, яка виїхала на підконтрольну територію України. Ця школа КЗ "Мангушський опорний заклад" загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів" об'єднала всіх відданих своїй країні освітян, які були ладні на все, аби організувати дітям гідне навчання. Спочатку на посаді заступника директора, тепер вчительки, намагається зробити все від себе залежне для повноцінного функціонування школи.

Без творчого вчителя не може бути ні нової школи, ні нового суспільства, ні вільної України. Ці слова передають сутність життєвого кредо Олени. Вона займає активну життєву позицію, поважає людей, які творять, а не руйнують, які в житті керуються совістю, а не егоїстичними намірами.  Керується правилом: якщо ти щось робиш, роби це добре. Є така думка, що математика суха і доволі нудна наука. На своїх уроках Олена завжди намагалась і намагається розвінчати цей стереотип, використовуючи новітні техніки навчання і різні цікаві “фішки” для учнів. Їй завжди хотілось донести учням, наскільки цей предмет потрібен у житті, яка його прикладна спрямованість. У цьому їй допоміг напрямок в освіті - STEM, коли одночасно поєднуються декілька напрямків: наука, технології, інженерія та математика. Поєднавши це все з любов'ю до учнів та до свого предмета, отримувала гідний результат. У Всеукраїнському конкурсі для вчительської спільноти під егідою CSR Ukraine, Центра «Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальності» Фонда народонаселення ООН в Україні UNFPA Ukraine, ІМЗО, STEM Coalition Ukraine, Embassy of Sweden in Kyiv отримала диплом переможниці Конкурсу «Кращий гендерночутливий онлайн STEM урок 2020». Нагороджена дипломом за перемогу у Всеукраїнському конкурсі на кращу STEM-публікацію 2020. Активно підтримує рух #Дівчата STEM. Є постійною спікеркою на сесіях “STEM-школа” при Інституті модернізації змісту освіти. Нагороджена грамотою за сумлінну працю, досягнення у педагогічній, науковій та виховній роботі; ефективне впровадження інноваційних технологій та значний особистий внесок у розвиток напрямів STEM-освіти (Міністерство освіти та науки України, Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти»). Нагороджена подякою за значні успіхи у справі навчання і виховання молодого покоління (Департамент освіти та науки Донецької облдержадміністрації). Входила в десятку кращих учителів Приазов'я, є учасницею обласних творчих лабораторій, EdCamp Ukraine подій. Нагороджена відзнакою “Гордість району”.

Тільки людина, яка постійно навчається, може навчати інших, тому Олена Вікторівна постійно займається самоосвітою: бере участь у різноманітних тренінгах, форумах, хакатонах. Напрямки її самоосвіти всебічні: від інноваційних методик у викладанні предмета до психоемоційної підтримки учнів. Є сертифікованою тренеркою з медіаграмотності, тому на своїх уроках, в умовах постійної інформаційної війни, вчить учнів критично оцінювати інформацію, отриману з різних джерел. Нагороджена Грамотою вчителя, що навчає щастю в рамках Міжнародного проєкту Ukraine Positive day. Є тренеркою з мінної безпеки, оскільки впевнена, що кожного дня дорослі повинні нагадувати дітям про власну безпеку в умовах війни. Прищеплює своїм учням любов до Батьківщини, рідного селища. Під її керівництвом діти брали участь і перемагали в конкурсі проєктів, втілювали їх у життя, покращували рідну громаду власними зусиллями. За допомогою таких ініціатив діти розуміли, що їх ідеї, бажання реальні, що їх чують. Долучала до всіх ініціатив і батьків своїх вихованців. У межах реалізації цих проєктів облаштовували майданчики, простори для дозвілля молоді.

Діти - це майбутнє держави, тому Олена Вікторівна прагне, щоб кожний дорослий, чи то управлінець, чи то освітянин, робив життя дітей якісним, щасливим і безпечним. Саме цій меті вона віддає весь свій час, свої сили, свою креативність.

Олена Ніколаєва є яскравим прикладом сучасного вчителя, який гармонійно поєднує в собі високий професіоналізм, гарячий патріотизм, активну життєву позицію і безперечне бажання передавати ці якості майбутньому поколінню.

Матеріал надано управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Інші новини за темою