портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Ольга Бойко (номінація "Жінка у владі")

Опубліковано 05 вересня 2023 року, 13:12 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь – Ольга Бойко (номінація "Жінка у владі").

Ольга Володимирівна Бойко народилась 29 квітня 1993 року у селищі Ласточкине Покровського району Донецької області. У 2002 році закінчила з відзнакою Донецький будівельний технікум за спеціальністю «Економіст з планування». У 2007 році, працюючи у відділі маркетингу та збуту на ПрАТ «Авдіївський завод металевих конструкцій», за плідну працю отримала сертифікат на безоплатне навчання у Донецькому національному університеті за спеціальністю «Маркетинг». У 2017 році, попри АТО та покинуту домівку, закінчила Державний вищій навчальний заклад «Донецький національний технічний університет», здобувши ще одну вищу освіту магістр, за спеціальністю «Бізнес-адміністрування». З 2010 року по 2021 рік Ольга обіймала посаду депутата Орлівської сільської ради Покровського району. За весь час своєї депутатської діяльності завжди була корисною для мешканців громади.

Після повернення додому у 2017 році в Ольги було єдине бажання - зробити все можливе, щоб рідне селище засяяло веселими барвами. Однією з найголовніших її мрій було повернення односельців, а для цього потрібно було створити належні умови не тільки для проживання, але й для дозвілля мешканців усіх вікових категорій. У 2018 році Ольга взяла участь у проєкті від «Данської ради у справах біженців в Україні» з відновлення сільського клубу. У 2019 році - участь у проєкті від Міжнародної організації «Людина в біді» з приводу створення «Вуличного оздоровчого комплексу», участь та залучення місцевих до заходів з озеленення території селища. У будь-яких проєктах головним для Ольги було об’єднати місцевих для спільної справи. І це все вийшло. В маленькому селищі Ласточкине, попри важкі часи та відновлення домівок, вдалось об’єднати усю громаду. Наприкінці 2018 року, перебуваючи в декретній відпустці, жінка обійняла посаду Координатора центру Польської гуманітарної акції в Україні з підтримки літніх людей 60+. Новий осередок об’єднав на той час літніх людей селища Ласточкине, а з 2020 року - усіх восьми сусідніх селищ та м. Авдіївки. На базі Центру за її ініціативи було створено два співочих колективи серед жінок різних вікових категорій. У 2020 році, завдяки проєкту CSI й за підтримки «Агентства ООН у справах біженців в Україні», Ользі вдалося отримати швейну машинку та стіл розкрою тканини. Надалі це стало у пригоді для пошиття масок під час пандемії COVID-19, залучення місцевих майстринь до безплатного дрібного ремонту одягу для вразливих верств населення. Липень 2020 року - участь у форумі «Мрій, Дій, Змінюй» Школа місцевого розвитку м. Маріуполь. Грудень 2020 року - участь у тренінгу «Оцінка потреб громади» з подальшим написанням у березні 2021 року проєкту «Медіатека у твоєму селищі», який наприкінці листопада 2021 року був схвалений. Також у березні 2021 року створено Громадське об’єднання «Центр соціально - культурного розвитку «Разом у майбутнє».

З червня 2021 року Ольга була прийнята на посаду головного спеціаліста відділу з питань розвитку територій Очеретинської селищної військової адміністрації Покровського району Донецької області. Нова посада потребувала ще більш активної діяльності задля блага громади. Липень 2021 року - участь в онлайн захисті проєкту «Безпека, комфорт та уют - нам селище збережуть». Грудень 2021 року - участь у проєкті «Підготовка до зими на сході України, 2021-2022» та отримання кухонних меблів для дитячого садочка від Національного комітету Червоного Хреста в Україні. Січень 2022 року - навчання на тренінгах «Організація та надання соціальних послуг на рівні громади» у рамках проєкту «Розвиток структур надання послуг та освітнього потенціалу для психосоціальної підтримки у Східній Україні», який було організовано Харківським інститутом соціальних досліджень за підтримки Міжнародної організації GIZ. Січень 2022 року - узгодження сумісного проєкту Очеретинської ТГ, мешканців громади та Польської гуманітарної акції в Україні з капітального ремонту трубопроводу питної води. Втім, лютий 2022 року знов змінив життя й Ольги, й мешканців. Два проєкти так і не були реалізовані.

Знову покинута домівка, віддалена робота, евакуація мешканців, розбиті оселі, втрата близьких. Розгублені долі не давали спокою. Тому жінці прийшла ідея об’єднати мешканців, підтримати їх, створивши осередок для спілкування та підтримки. Спочатку цим місцем була квартира, яку вона винаймала, там і зустрічалися. А згодом, за підтримки керівництва Очеретинської селищної військової адміністрації, для всебічної допомоги мешканцям, які перемістилися з території Очеретинської громади в Дніпропетровську область, створено гуманітарний ХАБ, який розпочав свою роботу 15 липня 2022 року. Його керівником є Ольга.

Очеретинська громада вдруге за 9 років потерпає від війни. Людські життя понівечені, домівки зруйновані, але підтримка кожного сьогодні не дає опускати руки. Кожна історія переселенців є унікальною і часто сумною. Вони втрачають не тільки своє минуле життя, але й віру в майбутнє. Для того, щоб зберегти життєвий баланс родини, яка переїхала в безпечне місце, потрібно підтримувати кожного, поки є можливість. Бо коли людина опускає руки, постійно перебуваючи в пошуках харчових продуктів, місця проживання, вона ще більше впадає у відчай. Безпечне місце - дуже добре, але коли вона оговтується та розуміє, що є багато життєвих факторів виживання, ось тоді й потрібна підтримка. Тому вже понад рік головною метою Ольги є турбота про кожного переселенця Очеретинської громади. Треба вірити в найкраще та скорішу ПЕРЕМОГУ. Зараз дуже тяжко, та в думках вже є ідеї та багато планів щодо відновлення та повернення усіх мешканців громади в рідну Донеччину. І Ольга вірить, що скоро реалізуються всі її плани та ідеї, спрямовані на благо мешканців рідної громади.

Інші новини за темою