портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Ольга Пасічник (номінація "Психологиня року")

Опубліковано 30 серпня 2023 року, 17:07 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь – Ольга Пасічник (номінація "Психологиня року").

Ольга Вікторівна Пасічник народилася у невеличкому мальовничому шахтарському місті Добропілля, що на Донеччині. Те, що Ольга працює психологинею, не випадково, адже з дитинства залюбки доглядала за сусідськими малюками, допомагала матусі – помічниці вихователя в дитячому садочку.

Ще під час навчання у Слов’янському державному педагогічному університеті, їй в душу запали слова Ерми Бомбек, які пізніше стали життєвим та професійним кредо Ольги: «Дитина найбільше потребує любові у той момент, коли менш за все її заслуговує». Вже 14 років професія практичного психолога (спочатку в закладі дошкільної освіти, а пізніше й дотепер - у Навчально-виховному комплексі загальноосвітня школа І-III ступенів – ліцей м. Добропілля Донецької області) є невичерпним джерелом її натхнення, ресурсом і задоволенням. За цей період Ольга надихає й надихається, активно розвиває й розвивається, перебуває у постійному русі. Вона - справжня енерджайзер, що не полишає жодної розпочатої справи й здатна не тільки підхопити та реалізувати ідею, а й генерувати нові проєкти, творчо підходити до будь-якого починання.

Важко порахувати, скільком вихованцям, колегам за ці роки Ольга Пасічник допомогла врегулювати внутрішні сперечання, знайти ресурс, відчути опору, опанувати себе в критичній ситуації. Ольга Вікторівна володіє глибокими знаннями та розумінням психологічних технік і методів роботи. Особливою її підтримкою користуються діти, що мають труднощі у спілкуванні та взаємодії, не схильні знаходити спільної мови у своїх колективах. До серця кожної дитини Ольга знаходить стежку, надаючи учням те розуміння й тепло, яких вони потребують. У своїй роботі вона застосовує індивідуальний підхід до кожного, допомагаючи зрозуміти та розв'язати особисті проблеми. Допомагає розширити свій світогляд, змінити шкідливі переконання та встановити нові, позитивні способи мислення.

Вона - творчий і креативний психолог, якому притаманні професіоналізм, позитивний підхід, ефективні форми роботи. Накопичений досвід вона опрацьовує, систематизує й творчо реалізовує, розробляючи проєкти, корекційні та просвітницькі програми, презентуючи свої напрацювання колегам. Тому кілька років поспіль Ольга Пасічник є переможницею міського і призеркою обласного етапів Всеукраїнського конкурсу авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів «Нові технології у новій школі». Кілька років вона очолювала «Школу молодого психолога», а пізніше стала керівником педагогічної спільноти практичних психологів та соціальних педагогів Добропільської ТГ.

Ольга Вікторівна активна й у своєму професійному розвитку: бере участь у конкурсах, тренінгах, конференціях, семінарах, ділиться своїми знаннями та досвідом.

Звичний напрацьований ритм професійного життя зруйнувався в одну мить з початком повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Коли всі розгубилися й шукали якусь точку опори, Ольга винайшла можливість набути знань та навичок надання першої психологічної допомоги, долучившись до тренінгів МГО «People in Need» та до соціально-психологічного проєкту «Vela».

Внутрішній неспокій перших тижнів і місяців війни Ольга намагалася вгамувати, перебуваючи з донькою в евакуації, здійснюючи дистанційне навчання, проводячи години психолога, факультативи з «Психології спілкування», «Вирішую конфлікти та будую мир навколо себе», «Правила вибору майбутньої професії». Цінними були її консультації та онлайн-посиденьки для школярів, їхніх батьків та колег, що були ініційовані Ольгою. Але дуже швидко вона відчула потребу повернутися додому, де має реальну можливість допомагати всім, хто того потребує.

Активність у професії та потреба бути корисною – це яскраві прояви особистості Ольги Вікторівни. Саме тому, вона там, де складно, й де на неї чекають. Вона з тих психологів, кого долучили до групи консультантів «Освітніх навчальних пунктів» Донецької області для надання професійної підтримки та допомоги дітям Лиманської та Святогірської ТГ. Ольга з тих, хто першими долучилися до участі у Національному проєкті психічного здоров’я, ініційованому першою леді України Оленою Зеленською, з надання першої психологічної допомоги та емоційної підтримки учасникам освітнього процесу.

У межах освітньої ініціативи Донецької обласної державної адміністрації та департаменту освіти та науки облдержадміністрації «Безпечна школа онлайн» вона брала участь у розробці та проведенні серії онлайн-уроків для дітей «Школа блогерів безпеки». Співпрацює з Освітнім хабом «Донеччина», Центром психологічної підтримки Донецького облІППО, де провела вебінар для педагогів та батьків «Спілкування з підлітком: як зберегти зв'язок у складний період», воркшоп для педагогів «Як жити й працювати під час війни».

Ольга – одна з найактивніших авторів на «Всеосвіті», учасниця Всеукраїнського конкурсу «Педагог – новатор», спікерка на обласному онлайн-семінарі «Стратегії, принципи та засоби соціально-психологічної підтримки мігрантів» та Всеукраїнській науково-практичній конференції «Система управління освітою під час воєнного стану та перспективи оновлення освіти в повоєнну добу». Вона презентувала та впроваджує в закладі авторську просвітницьку програму «Дівочі посиденьки», спрямовану на інформування щодо проблем насильства, профілактику суїцидальної поведінки серед учнівської молоді.

Ольга Вікторівна - активна учасниця щорічного міського Форуму освітян, обласного Конгресу та Всеукраїнських конференцій, семінарів, тренінгів, онлайн курсів: за програмою «Діти та війна: навчання технік зцілення», «Школа стійкості», «Швидка психологічна допомога», «Навчання технік зцілення для батьків, осіб, що їх замінюють, та спеціалістів, які працюють з дітьми», за програмою «Розпізнай, уникай, говори: попередження та реагування у випадку сексуального насильства над дитиною», «Травмо чутливий досвід і ПТСР: інструментарій для психотерапевта», «Практичні навички подолання стресу», «Перша психологічна допомога під час війни», «Відновний та травмо чутливий підхід у роботі педагога», підвищила кваліфікацію за темою «Створення шкільних служб порозуміння та впровадження відновлювальних практик».

Свій вільний час Ольга конвертує у самоосвіту та професійний розвиток. А кожну можливість — у донат для ЗСУ та реабілітацію постраждалих унаслідок війни в України. Така вже в неї жага знати, вміти та робити все, аби бути потрібною й корисною.

Інші новини за темою