портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Світлана Василенкова (номінація "Вчителька року")

Опубліковано 20 серпня 2023 року, 11:11 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Світлана Василенкова (номінація "Вчителька року").   

Світлана Василенкова — свідома громадянка та патріот своєї України! З початком повномасштабної війни росії проти України відразу вступила до лав ЗСУ, але доля підготувала їй інше завдання… Вона вдячна своїм батькам, які дали їй життя, освіту, радісне дитинство. Вона — мама, має донечку та сина. Дочка студентка, син – воїн ЗСУ. Вона – бабуся, яка радіє кожному дню спілкування з онуками. Вона – щаслива дружина. Її чоловік – доброволець, воїн ЗСУ. Вона – жінка-воїн, бо разом із родиною бореться зі злом лютого ворога-окупанта.

Перше місце служби Світлани – позиції розмежування військ. Усе добре. Але, одного разу, командир, примруживши око, сказав, що більше користі вона принесе в тилу. І дав наказ повернути її до військкомату. І ось… Вона – волонтер. Світлана пригадала, як у 2014 році вона разом зі своїми учнями плела сітки для маскування для ЗСУ. Так і зараз розпочала свою діяльність у волонтерському центрі Краматорська. Потім у Дніпрі, при церкві «Блага вість», вона поєднувала свою основну роботу вчителя і роботу волонтера. Це були часи випробувань. Вранці в волонтерському центрі фасувала харчові продукти, розбирала одяг, розселяла евакуйованих людей із гарячих точок України, виконувала багато іншої роботи, а потім проводила онлайн-уроки.

За її ініціативою був створений та реалізований проєкт «Підгодуй студентів гуртожитків». А серце рідною домівкою боліло. Тож багаторазово передавала у рідне місто з волонтерами продуктові набори, іграшки, засоби гігієни. Ще Світлані пощастило передати до своєї школи 23 пічки-буржуйки тим людям, що живуть у приватному секторі. Ну що тут скажеш? Її командир мав рацію, кожен повинен займатися тією справою, яка йому по зубах… Вона зрозуміла, що бути вчителем – її дорога. Працюючи волонтером, вона була відзначена подяками за незламну громадянську позицію, за підтримку та благодійну допомогу, конвертацію донатів на підтримку ЗСУ.

Ще з дитячих років Світлана знала, що буде вчителем саме початкових класів. У професії 33 роки. Завжди слідкує за подіями, які відбуваються в країні. Її учні є активними учасниками та переможцями конкурсів, акцій, марафонів, фестивалів, проєктів. Вони мають достатній і високий рівні навчальних досягнень. Маючи сторінку у соціальній мережі Facebook та власний блог, постійно висвітлює свою роботу. Як учитель постійно удосконалює рівень знань на курсах підвищення кваліфікації. Світлана - автор проєктів, публікацій, розробок, уроків і тестів, виховних заходів. Її онлайн-уроки та виховні заходи цікаві й розвивальні. Досконало володіє методами організації дистанційного навчання, цифровими інструментами Google для освіти, Zoom, Meet, GoogleКлас, Jamboard, відеоконференції в запису.

Світлана працювала керівником шкільної професійної спільноти вчителів початкових класів. Веде активну роботу в профспілці з ветеранами школи. Багато років координує роботу Міжнародного природничого конкурсу «Колосок».

Вона – мандрівник. Охоче подорожує Україною, знайомиться зі спільнотами педагогів з інших областей. Незабутньою була «прогулянка» до міста Вінники Львівської області за проєктом «Дружня школа» - «Схід і Захід разом» із використанням конструктора Лего, де Світлана проводила майстер-клас з учителями міст Борислав, Вінники. Участь у Всеукраїнському форумі «Вчительська тухля» під керівництвом Юлії Матвієнко у Карпатах, із подальшим продовженням роботи у місті Київ. Дружба з учителями англійської школи «Liader»-Донецьк-Дніпро дала можливість її учням поглиблено вивчати англійську мову в школі, а влітку відпочивати в таборах на берегах Азовського та Чорного морів.

Протягом своєї педагогічної діяльності неодноразово нагороджена свідоцтвами, сертифікатами, грамотами, дипломами, подяками, є сертифікованим учасником науково-практичних конференцій, семінарів, тренінгів, активно працює в обласних творчих групах при Донецькому облІППО. Має Подяку департаменту освіти та науки Донецької обласної державної адміністрації, грамоти УО Краматорської міської ради, адміністрації ЗОШ І–III ступенів №3.

Як би складно не було в житті, але треба гордо дивитися вперед, іти назустріч своєму покликанню, професійно креативно працювати – і доля обов’язково віддячить тобі безмежним щастям бачити Батьківщину вільною, родину дружною, дітей успішними, — це філософія життя Світлани.

Матеріал надано управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації