портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Валерія Доценко (номінація "Вчителька року")

Опубліковано 18 серпня 2023 року, 14:04 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Валерія Доценко (номінація "Вчителька року"). 

Валерія Доценко —  вчитель інформатики  ОЗЗСО м.Мирноград.  Народилася в сім’ї, де з особливою пошаною ставилися до професії вчителя, адже матуся й тітка Валерії – філологи, вчителі української мови та літератури, а дядько, двоюрідні брат і сестра – вчителі математики. Проте після закінчення школи із золотою медаллю молода жінка не одразу вибрала для себе вчителювання. Навчання  було чудовою можливістю пізнати світ, опанувати досвід творчості пошукової діяльності, усвідомити явища навколишньої дійсності. Цим і був зумовлений подальший вибір майбутньої професії у Донецькому державному технічному університеті. На факультеті «Автоматизованих систем управління та обробки інформації» інструментом для здобуття знань, умінь і навичок став комп’ютер, а інформаційні технології й системи – новим захопливим світом. З цим світом Валерія і знайомила учнів гірничого професійно-технічного училища, де розпочала працювати після закінчення університету. З метою опанування  професії вчителя інформатики вступила до Донецького національного університету. Педагогічну діяльність продовжила в Українській гімназії рідного міста Мирноград. Просторий комп’ютерний клас, сучасне технічне обладнання, дружній колектив педагогів - справжніх професіоналів своєї справи, цілеспрямовані учні, сучасні напрямки діяльності навчального закладу…  Прекрасні передумови для професійної діяльності як вчителя.

Пріоритетна задача вчителя інформатики  – це формування особистості, здатної застосовувати здобуті знання, вміння, навички у житті. Розв'язання означеної задачі  Валерія здійснює моделюванням інноваційних технологічних підходів до організації навчально-виховного процесу, пошуком нових методів та прийомів для подальшого вдосконалення змісту, форм і засобів навчання на уроках інформатики. Через призму свого досвіду Валерія зрозуміла, що в кожному учневі є зернятко творця, і її завдання – допомогти цьому зернятку прорости. 

Саме тому в урочній та позаурочній діяльності вчителька активно впроваджує проєктну технологію, яка сприяє підвищенню дитячої ініціативи, пошукової активності, самостійних відкриттів засобів і способів розв'язання завдань. 

Про ефективність вищезазначеної технології свідчить результативність участі її учнів у Всеукраїнських учнівських олімпіадах з інформатики, інформаційних технологій (переможці обласного етапу), конкурсі-захисті науково-дослідних робіт МАН, різноманітних турнірах, інтелектуальних змаганнях, творчих конкурсах, Всеукраїнському чемпіонаті з інформаційних технологій “Екософт”. У 2021 році команда учнів «Профісмарт» разом з Валерією стали фіналістами обласного конкурсу з розробки smart-рішень «Школа Техно». Команда «Профісмарт» представила й захистила проєкт, реалізація якого спрямована вирішувати певною мірою проблему раціонального споживання енергоресурсів навчальним закладом шляхом створення смартмоделі. У лихі часи війни вчителька намагається  підтримати учнів, і вони розуміють, що їхній внесок у перемогу нашої країни – якісне і продуктивне навчання, освітні здобутки. Минулого року, в умовах воєнного стану, учень 10-го класу  став призером (III місце) Всеукраїнського конкурсу-захисту наукових робіт МАН, а у 2021-му – здобув Диплом першого  ступеня у Всеукраїнській Інтернет-олімпіаді «Крок до знань-2021» в категорії «Інформатика».

В умовах дистанційного навчання Валерія радіє нестандартним рішенням своїх учнів, їхнім цікавим пропозиціям, прагненню допомогти один одному, родині, країні. Як класний керівник, проводить зі своїми п’ятикласниками заходи на підтримку ЗСУ – створюють листівки, буклети, презентації. Пишається учнями, які допомагають батькам-волонтерам. У 2019 році здобула Диплом учасника конкурсу навчальних розробок «Класні керівники – супергерої», «Десятка кращих»  від освітнього проєкту «На Урок», а в теперішній час години спілкування присвячує нашим справжнім героям – воїнам ЗСУ, серед яких — рідні.

Наші діти потребують безпеки, захисту, створення максимально можливих комфортних умов для навчання, розвитку, виховання, життя. І Валерія намагається робити це як вчителька своїх учнів, і як матуся своїх донечок. А як людина, що працює у сфері освіти, прагне професійно розвиватися, брати участь у різноманітних заходах освітян. Має сертифікати учасника: обласного методичного практикуму «Сучасні підходи викладання математики та інформатики у компетентнісному полі Нової української школи»; онлайн-уроку «День безпечного Інтернету»  за програмою мережних академій Cisco, Департаменту кіберполіції України та за підтримки Інституту модернізації змісту освіти; проєкту «Інноваційні освітні рішення»; Проєкту сприяння академічній доброчесності в Україні; вебінару «Реалізація міжпредметних зв’язків за допомогою наборів LEGO Mindstorms»; Всеукраїнської онлайн-педради «Сучасний учитель – дослідник, учений, письменник, актор, психолог, стратег і…»; вебінару «Цифрові інструменти Google для організації ефективного зворотного зв’язку між учасниками освітнього процесу під час дистанційного навчання» та інші. Серед нагород – грамоти й подяки департаменту освіти та науки Донецької облдержадміністрації та дуже цінна нагорода «Найкращий працівник міста Мирноград-2016». Понад 15 років є головою міської ПМК вчителів інформатики – творчих, відданих своїй справі колег.

Валерія, як і всі ми,  вірить в перемогу, і мріє, що рідна школа незабаром буде зустрічати учнів, учителів, батьків. Впевнена, що її учні своїми знаннями, вміннями, здобутками робитимуть країну більш потужною, розвиненою, натхненною, яка процвітатиме у мирі та злагоді.

 Публікація підготовлена управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Інші новини за темою